tirsdag 24. juli 2018

Bøker lest i juli 2018; #27

Bok #27; Britt-Marie var här av Fredrik Backman
 
Forlagets omtale: Britt-Marie, 63, är faktiskt inte passivt aggressiv. Det är bara det att smuts, repor och felaktigt organiserade besticklådor får henne att skrika på insidan. Hon har just lämnat ett 40-årigt äktenskap och liv som hemmafru, och det enda arbete hon kan få finns i Borg, ett finanskrisdrabbat samhälle vid en väg där allt är nedlagt utom den ölstinkande pizzerian. Britt-Marie avskyr fotboll, Borg har inget annat än fotbollen kvar. Det är sannerligen inte en början på en underbar vänskap.

Men när byns ungdomslag behöver en tränare så desperat att de till slut är redo att ge jobbet till vem som helst, då bryr de sig inte om petitesser som att hon absolut inte vill ha det. När Britt-Marie dessutom blir utbjuden på dejt av en polis och bryter handen i ett solarium finns det ingen återvändo.


Man får noen favoritter innimellom. Fredrik Backman er en av dem. En man som heter Ove er fantastisk, men han har skrevet flere gode bøker - og det kommer heldigvis stadig nye. En annen ting er at Backman skriver om personer som også blir favoritter, selv om de virkelig har sine særegenheter. Britt-Marie har derfor blitt enda en favoritt. (Som Ove.) 

Backman skriver med ironi og hjertevarm humor, og drøssevis med (kamuflert) alvor. Britt-Marie var här fikk meg til å le, humre og gråte. Her beskrives ekte mennesker med reelle liv, selv om det hele er aldri så oppdiktet. 

"- Vet du varför jag jobbar med det här, Britt-Marie? frågar flickan igen.
- Nej, svarar Britt-Marie.
- Min mamma jobbade på socialtjänsten i hela sitt liv. Hon sa alltid att mitt i all skit, mitt i allt det värsta, så kommer det en solskenshistoria. Och då är alltihop värt det.
Flickan är tyst länge, länge, länge. Sedan ler orden genom luren: - Du är min solskenshistoria, Britt-Marie."

Britt-Marie var här er ingen solskinnshistorie, men den er en bok som lever videre etter at den er avsluttet.
ANBEFALES på det varmeste!

Tredje utenlandske roman i år, og den tredje leser på svensk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)