Bøker lest i 2012

Da endte jeg opp med 46 ferdigleste bøker i løpet av 2012. 

Bok # 1; "Utskudd" av Sadie Jones. 
Etter en litt treg start, der jeg leste et kapittel eller to før jeg sovnet, klarte jeg plutselig ikke å legge den fra meg. Historien om Lewis Aldridge fenget meg. Vi får møte ham som barn, og følger ham gjennom en tøff oppvekst og opprivende hendelser. Lewis er et utskudd, og kommer liksom aldri helt med i vennegjengen. Han har opplevd ting som er uforståelig for de andre, og det gjør ham annerledes. Bare Kit ønsker å forstå,- men det vet han ikke.
Utskuddet Lewis blir aldri forstått, verken av venner eller nærmeste familie. Han får aldri den hjelpen han behøver. Han blir ikke sett. Selv om han ROPER etter oppmerksomhet og hjelp.

Historien fortelles på en mesterlig måte av Sadie Jones. Hun maler den levende, beskriver det mørke og destruktive på en troverdig måte. Jeg har latt meg gripe, røre. Fordi historien ikke er unik. Fordi den ikke bare kunne foregå på slutten av 50-tallet, dit Jones har lagt hendelsene, men ganske enkelt fordi den foregår også i dag. Midt i vår hverdag. Vi ser den bare ikke,- slik menneskene rundt Lewis og Kit ikke så hva som forgikk med dem og rundt dem.

"Utskudd" har en "happy ending" som gjorde at det kjentes bra å legge den fra seg. Ingen store, ubesvarte spørsmål tilbake. Bortsett fra de man eventuelt kan stille seg når det gjelder ens egne omgivelser. Finnes det utskudd blant oss som vi ikke ser?

Bok # 2; Sønnavind 46 - "Avsløringen" av Frid Ingulstad
Bok # 3; Sønnavind 47 - "Intriger" av Frid Ingulstad
Sønnavind er lettlest, grei underholdning med passe doser av romantikk og dramatikk. 

Bok # 4; "Sørgekåpen" av Unni Lindell
Boken er spennende, fra første side,- og forfatteren klarer å holde på spenningen. Plottet er godt, og løsningen viser seg å være en ganske annen enn det man først tror. Pluss for at løsningen holdes skjult til det siste. Det er sånt som gjør at i hvert fall jeg, bare må lese litt til og litt til for å se hvordan det går. Plutselig er man ved veis ende. Lindell benytter seg av flere fortellerstemmer, noe som gjør fortellingen dynamisk. Hun maler historien med sitt ordvalg og bruk av bilder. Fabelaktig.

Bok # 5; "Potensgiverne" av Karin Brunck Holmqvist 
Potensgiverne er en varm og søt bok med masse humor og glimt i øyet.

Bok # 6; "Den glemte hagen" av Kate Morton
Jeg har brukt tid på denne boka, men det er den verdt. Denne boka koser man seg med, man stresser ikke avgårde, selv om den er spennende. Den er velskrevet, og ekte, selv om man vet at det ikke er en biografi. Den er troverdig, samtidig som den er til å drømme seg bort i. Boka har en del likhetstrekk med en annen av mine favorittbøker;"Den hemmelige hagen" av Frances Hodgson Burnett, og Morton har faktisk flettet inn Burnett i historien. 
"Den glemte hagen" har alt en sånn bok skal ha,- også den lykkelige slutten. En bok til å bli glad i. 

Bok # 7; Storgårdsfolk 53 - "Kyss i vanvare" av Eva Stensrud
God underholdning... Mange koselige bekjentskaper og fornøyelige karakterer.

Bok # 8; "Nattønsket" av Anne B. Ragde
STYR UNNA! Du taper ingenting på ikke å ha lest denne.

Bok # 9; "Vannmelonen" av Marian Keyes
"Vannmelonen" er underholdende og lettlest. Keyes har det jeg vil kalle en muntlig framstillingsmåte når hun skriver. Man synes liksom man hører det hele uttalt. Jeg liker denne måten å skrive på, og synes den gjør personene mer levende.

Bok # 10; "Blodläge" av Johan Theorin
Blodläge er en spennende krimroman som holder på leseren gjennom hele boken, blant annet fordi løsningen ikke ligger oppi dagen, men holdes hemmelig til siste slutt. Samtidig er boken et kjært gjensyn med mennesker fra de andre av Theorins bøker, og i tillegg byr den på dramatiske og dyptgående familiehistorier. En bok som lar leseren filosofere og undres, samtidig som den er full av spenning.

Bok # 11; Sønnavind 48 - "Sagenerampen" av Frid Ingulstad

Bok # 12; "Rapsgubbene" av Karin Brinck Holmqvist
Ikke så bra som Potensgiverne av samme forfatter,- men grei underholdning

Bok # 13; "Intriger og begjær" av P. D. James
Engelsk krim, med Adam Dalgliesh i hovedrollen, er et sikkerstikk.

Bok # 14; "Fyrvokteren" av Camilla Läckberg
Fyrvokteren er en spennende bok, og Läckberg er dyktig på såkalte "page-turners". Man må lese videre for å se hvordan dette kommer til å gå. Plottet er godt, og ingen kan ane løsningen, før den avsløres mot slutten. Mulighetene er mange, helt til sannheten avsløres i all sin gru...

Bok # 15; "Detektiv Nancy Drew og mysteriet med utstillingsfiguren" av Carolyn Keene
Lesing av slike bøker i unge år, vakte min leseinteresse. Både når det gjelder bøker generelt, og krim og detektivhistorier spesielt. ANBEFALES,- for det riktige publikummet.

Bok # 16; "Tirsdagsdamene - reisen til Lourdes" av Monika Peetz
En vakker bok til ettertanke, synes jeg. Den byr på både spøk og alvor, og gjorde noe med meg som leser...

Bok # 17; Sønnavind 49 - "Vonde tanker" av Frid Ingulstad
Bok # 18; Sønnavind 50 - "Djeveløya" av Frid Ingulstad
Bok # 19; Sønnavind 51 - "Hjemkomsten" av Frid Ingulstad
Bok # 20; Sønnavind 52 - "En mors bekymring" av Frid Ingulstad

Bok # 21; "Små sitroner gule" av Kajsa Ingemarsson.

"Med én fot i Stockholm og én i barndommens trygge småby står Agnes støtt. Hun har en familien som stiller opp, en bra jobb i restaurantbransjen, en kjæreste som elsker henne - og en bestevenninne hun kjenner ut og inn. Eller har hun virkelig alt dette?
Én etter én raser byggesteinene i Agnes' liv. Kanskje tiden er inne for å gjøre noen avgjørende valg? Snart ser restauranten "Små sitroner gule" dagens lys..."


Boka var Sveriges mest solge bok i 2005, og jeg kan forstå hvorfor. Dette er en varm bok som viser hvor viktig det er å ta noen sjanser når de byr seg. Og kanskje er det greit å handle litt annerledes enn man har gjort før, bryte noen mønstre og gjøre seg opp en mening om hvordan man vil livet videre skal arte seg. Store omveltninger i livet behøver ikke være negativt...
ANBEFALES! ♥

Bok # 22; "Vinterstengt" av Jørn Lier Horst.
Den første boka jeg leser av denne forfatteren, og det blir trolig ikke den siste. Nøktern og spennende politikrim.

Bok # 23; "Vi skal arve vinden" av Gunnar Staalesen.
En Varg Veum-bok av godt merke. Anbefales!

Bok # 24; "Hypnotisøren" av Lars Kepler.
Ekteparet Alexandra og Alexander Coelho Ahndoril får virkelig leseren til å henge med i svingene; danner de en perfekt krimforfatter i Lars Kepler.
"Hypnotisøren" tar oss med inn i beskrivelsen av menneskesinnets irrganger, og vi får kjennskap til fortiden for å forstå nåtiden. Handlingen er spennende, og brutal, og boka er en skikkelig pageturner. 
ANBEFALES! På dagtid for nervøse sjeler.

Til høsten er det premiere på filmen basert på boka, med Mikael Persbrandt i hovedrollen - den helga vi har tenkt oss på hotellhelg i Sundsvall. Stor "fare" for at det blir filmpremiere på oss da...


Bok # 25; "Hundre år" av Herbjørg Wassmo.
Wassmo beskriver kvinner og deres liv på en troverdig og malende måte. Man lever seg inn i deres liv. ANBEFALES!

Bok # 26; "De desperates Café" av Marian Keyes.
Ikke av godt Keyes-"feelgood"-merke... Skuffende.


Bok # 27; "Isprinsessen" av Camilla Läckberg.
Denne boka har jeg hatt som avveksling mellom pensumbøker og fagstoff, og den har gitt akkurat passe dose spenning og et fint avbrekk.
ANBEFALES.

Bok # 28; "Skinndød" av Thomas Enger.
Oslo-krim som tar seg opp utover i boka...

Bok # 29; "Victoria" av Knut Hamsun.
En må-lese-klassiker av godt, gammelt merke. 

Bok # 30; "Folk og røvere i Kardemomme by" av Thorbjørn Egner.
Koselig barneklassiker som kan brukes til hyggelig lesning sammen med barna. Den MÅ ikke analyseres i stykker...

Bok # 31; "Brødrene Løvehjerte" av Astrid Lindgren.
Ei bok om noen av de store spørsmålene i livet, som kan være så vanskelig å forstå. Varmt beskrevet og fortalt av Lindgren. Boka gir store muligheter til fine samtaler med barn. Anbefales på det varmeste!

Bok # 32; "Tonje Glimmerdal" av Maria Parr.

Tonje utfordrer seg selv og dem rundt seg, hele tiden. Det er bare å henge med i svingene, når hun lever ut mottoet sitt(Fart og sjølvtillit!). ANBEFALES for barn mellom 8 og 12, OG voksne!

Bok # 33; "Ut å stjæle hester" av Per Petterson
Ut å stjæle hester er ei prisvinnende bok, og jeg kan forstå hvorfor. Den maner til ettertanke,og språket er malerisk og beskrivende, nærmest poetisk. Man ser for seg det hele, og det er lett å leve seg inn i handlingen. 
Jeg synes at den er absolutt lesverdig!

Bok # 34; "Flommen" av Jonny Halberg
Det kan godt være at den er godt skrevet, og at skitten-realisme er noe fint, men den når ikke inn til meg. Dessverre.

Bok # 35; "Få meg på, for faen" av Olaug Nilsen.

En av de dårligste bøkene jeg har lest i år, men pensum er pensum. Og jeg klarte faktisk å skrive en analyse av denne boka på eksamen før jul. Til tross for det; styr unna.

Bok # 36; "Sankta Psyko" av Johan Theorin.
Spennende, psykologisk krim. En skikkelig pageturner!

Bok # 37; Sønnavind 53 - "Valgets kval" av Frid Ingulstad
Bok # 38; Sønnavind 54 - "Nytt mot" av Frid Ingulstad
Bok # 39; Sønnavind 55 - "Ondt i sinne" av Frid Ingulstad
Bok # 40; Sønnavind 56 - "En ny sjanse" av Frid Ingulstad
Bok # 41; Sønnavind 57 - "Spurven" av Frid Ingulstad
Grei avkobling... :-)

Bok # 42; "Dødens drabanter" av Gunnar Staalesen
En spennende Varg Veum-bok, den trettende av dem, der vi får et nært innblikk i Veums tidligere jobb i barnevernet. 
"Det starter med en telefon. En telefon fra fortiden. Det er september 1995, og privatdetektiv Varg Veum befinner seg på sitt kontor i Bergen. Telefonsamtalen bringer ham femogtyve år tilbake i tiden, til en sak han var involvert i som barnevernsarbeider sommeren 1970. En liten gutt ble skilt fra moren under tragiske omstendigheter: Men det slutter ikke der..."
En skikkelig pageturner med mange overraskelser, samtidig som den beskriver vanskelige situasjoner og hendelser på en fremragende måte. ANBEFALES!


Bok # 43; "Mors bok" av Margaret Skjelbred
En sterk historie - som mange vil ha godt å lese - for å forstå.

Bok # 44; "Snø vil falle over snø som har falt" av Levi Henriksen.

Bok nr. 44 i 2012, "Snø vil falle over snø som har falt" av Levi Henriksen, ble antagelig den mest positive leseopplevelsen dette året. Jeg hadde ingen forventninger. Dette er en av pensumbøkene i norsk for vårsemesteret og måtte leses før uke 2. Like greit å få den lest i løpet av jula, tenkte jeg. Og jo - det var det absolutt. Et smykke av ei bok...
ANBEFALES PÅ DET VARMESTE! 

Bok # 45; "Panserhjerte" av Jo Nesbø
Grei underholdning, som gir litt spenning. Ut over det... tja: Litt kjedelig og forutsigbart, faktisk. Et par dager etter at jeg leste den ferdig sitter jeg ikke igjen med særlig mye, dessverre.
Altså; ikke årets "höjdare".

Bok # 46; "Skammarens dotter" av Lene Kaaberbøl.
Spennende for de rette leserne. Fantasy beregnet for 10-14-åringer.

Da er det bare å begynne på flere spennende bøker! I 2013 håper jeg å nå målet om ei bok i uka - altså 52 ferdigleste bøker i løpet av året. Så gjenstår det å se om jeg når det målet...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)