tirsdag 1. august 2017

Bøker lest i 2017; juli

Da ble det 7 bøker i juli. 
Jeg hadde kanskje trodd at jeg skulle klare å fullføre et par til, 
men når man er på bilferie, blir det begrenset med lesing. 
Da ønsker man jo å få med seg noe av det som foregår rundt en, 
ikke bare sitte med nesen i ei bok. Bok #31; Indias datter av Shilpi Somaya Gowda
Om boka: India: Jentebarn har ingen verdi på landsbygda, så når Kavita føder en datter, dreper ektemannen Jasu den nyfødte. Noen år senere føder Kavita nok en datter og trygler sin mann om å få tilbringe én natt sammen med barnet. Den natten bringer hun datteren i sikkerhet på et barnehjem.

USA: Somers liv er alt hun ønsket det skulle bli. Hun er nygift og har akkurat startet sin karriere som psykiater i San Francisco - helt til hun får den grusomme beskjeden, at hun aldri kan få barn.

Asha, som er adoptert fra et barnehjem i Mumbai, er barnet som binder disse kvinneskjebnene sammen. Helt til hun vender tilbake til India for å finne sin bakgrunn. Historien strekker seg over 20 år og fortelles av de to mødrene og den datteren de deler.

Det er lenge siden jeg leste om denne boka, og det ante meg at dette kunne være ei bok for meg. Det var det! Innblikk i andre kulturer og religioner er interessant, og dette var ikke noe unntak. Historien er litt "sursøt" - altså med litt blandede "smaker" eller inntrykk. Den er vakker og troverdig, litt "happy ending" og litt realistisk. Dette er ei bok som sitter igjen etterpå. ANBEFALES!
Jeg lånte boka på biblioteket.


Bok #32; Bienes hemmelige liv av Sue Monk Kidd
Om boka: Bienes hemmelige liv finner sted i Sør-Carolina i 1964. Vi møter Lily Owens som har fått hele livet sitt preget av vage minner om den ettermiddagen da mamma døde. Når Lilys liksommamma, den afrikansk-amerikanske stuepiken Rosalyn, brutalt blir slått ned og arrestert etter at hun har fornærmet tre usympatiske rasister, bestemmer hun seg for å søke lykken på landeveien. Sammen med Rosalyn flykter hun til Tiburon, også en liten by i Sør-Carolina. Her hviler hemmeligheten om Lilys mor. De blir tatt vare på av en trio med birøktere - tre afrikansk-amerikanske søstre - og nå introduseres Lily for bienes suggererende verden som består av bier, honning og den sorte madonna. 

Denne boka "dalte ned" i fanget mitt, nærmest ved en tilfeldighet da ei venninne skulle gi bort noen bøker. Den fulgte liksom med sammen med noen andre. Ofte har jeg bøker liggende på vent i både uker og måneder, av og til år, før jeg leser dem. Jeg har mange uleste bøker i bokhylla mi, og jeg prøver liksom å lese dem som har stått der lengst først, men denne gangen ble denne med på ferietur, fordi den lå nærmest og øverst i en pose med andre bøker. Det var så enkelt å bare ta den med - og det angrer jeg ikke på.

En eventyrlig historie, med bakgrunn i en periode som var både konfliktfylt og full av håp. De svartes kår og kampen for borgerettighetene deres har alltid interessert meg. I denne boka får man en litt annen vinkling. Fantastisk! Denne ANBEFALES på den varmeste!


Bok #33; Hevneren av Frode Granhus
Omtale: Et grufullt syn møter lensmann Marino Arneng og hans folk. Liket, plassert hvilende mot en stein, stirrer enøyd mot dem. Like bemerkelsesverdig som det manglende øyet, er mangelen på spor. Sjefetterforsker Klaus Sandsbakk og teknikerne fra Kripos finner ingenting. Absolutt ingenting. 
Så slår morderen til igjen. Heller ikke denne gang etterlater han spor, men en detalj tyder på at det manglende øyet var et tegn - et makabert varsel om det neste offeret.

Hevneren er Frode Granhus' debutroman, og den ble nominert til «Årets bok» i Klassekampen da den utkom i 2003. 

Jeg har lest flere av Lofotkrim-bøkene om Rino Karlsen, i tillegg til Be en bønn for Sikas, og Granhus skuffer aldri. Debutboka er spennende og uforutsigbar - og morderen er kanskje ikke den man tror? ANBEFALES!


Bok #34; Sønnavind 86 - En gammel flamme av Frid Ingulstad
Svigermor sendte med meg boka hjem da jeg var der sist, og dette er tankeløst lesestoff og god tidtrøyte - ikke så mye mer enn det. Det er vel nesten så man lurer på når denne serien tar slutt. Trolig når Elise ikke lenger holder familien sammen...


Bok #35; Jesussoldaten - gutten som skulle vinne landet for Gud av Tonje Egedius og Anders Torp
Forlagets omtale: Pastorsønnen Anders Torp vokste opp i en pinsekarismatisk menighet som kjempet mot abort og homofili. Barna var en del av deres åndelige krigføring. Som tenåring ble Anders drillet i å overleve endetiden. For å bli kvitt sine synder ble han utsatt for eksorsisme.
Hvordan går en lyslugget gutt som opplevde sin første demonutdrivelse som skremmende, til selv å drive demoner ut av andre? Hva skjer i hodet til en ung mann, som til tross for perioder med tvil og lengsel etter et «normalt» liv, blir mer og mer radikal i troen? Dette er en historie om å leve for Gud og underveis miste seg selv. En historie om hva som skal til for å bryte med alt man har trodd på.
Ikke minst er det en historie om Norge, som på kort tid er blitt et multireligiøst samfunn. Har vi den viljen og kunnskapen som trengs for å se barn som ikke har det bra i religiøse miljøer?

For en som kjenner til fliken av det pinsekarismatiske miljøet i Norge, er mye av det som fortelles i denne boka kjent stoff. For en som aldri har vært borti de mest ekstreme sidene av dette miljøet, bare hørt om det, virker det samtidig tankevekkende og alvorlig, om ikke skremmende. Balansen mellom den personlige fortellingen til Anders Torp, og den mer faktabaserte fremstillingen til Tonje Egedius er meget god. Dette er ei bok mange burde lese med et åpent sinn - fordi religiøst og åndelig maktmisbruk er farlig og må tas på alvor.
Anbefales!

Denne boka hørte Mannen og jeg som lydbok (på Storytel) da vi startet bilferien vår. Begge forfatterne leser hver sine deler av boka. 


Bok #36; Katalysatormordet av Hans Olav Lahlum
Forlagets omtale: Det er onsdag 5. august 1970, og førstebetjent Kolbjørn "K2" Kristiansen er på vei hjem etter et rutineoppdrag på Smestad, da han blir vitne til en ung kvinne som i vill panikk løper etter trikken uten å nå den. En time senere finner han kvinnen skutt og drept, liggende i trikkesporet. Det viser seg raskt at kvinnen tilhørte en gruppe unge sosialister. Og hun var forlovet med gruppens karismatiske leder, som på dagen to år tidligere forsvant på uforklarlig vis under en hyttetur i Valdres. 

Kristiansen må igjen søke hjelp hos sin uformelle rådgiver, funksjonshemmede unge Patricia Louise Borchmann, for å komme på sporet av sannheten om både mordet og forsvinningssaken. Og slik innledes en intens etterforskning som bringer Kristiansen i nærkontakt med unge sosialister så vel som med gamle nazister - og dessuten i intern konfrontasjon med overvåkingspolitiet. Stadig mer kan tyde på at noen der ute planlegger en større aksjon rettet mot det politiske Norge. Presset på etterforskningen øker dag for dag og time for time, helt til Patricia i aller siste øyeblikk ser sammenhengen. 

Katalysatormordet er oppfølgeren til Menneskefluene og Satellittmenneskene, og denne byr også på spenning, og den litt "gammeldagse" krimfølelsen. Jeg har boka i papirformat, men lastet den også ned som e-bok i Storytel-appen. Da kan jeg lese på senga, uten lys - genialt i disse myggtider. Anbefales.


Bok #37; Akutbjällran av Karin Brunk Holmqvist
Forlagets omtale: Att ha tillräckligt är lycka, att ha mer än tillräckligt är olyckligt – det är ett ordspråk systrarna Elsa och Julia Nilsson gärna skriver under på. När advokat Jörgensson läser upp kusin Ullas testamente tror de inte sina öron, och de blir inte lugnare när Ullas före detta särbo dyker upp och vill ha äggkopparna han blivit lovad. Rykten börjar surra när Julia av misstag stoppar en femhundring i bössan hos Leif Handlare och syskonkärleken sätts på prov när Elsa visar sig vara alltför lättflirtad.
Tack och lov har de akutbjällran hängande utanför ytterdörren, när de ringer i den kommer grannen Ragnar till undsättning som ett skott. Och det kommer behövas!

Denne boka har stått i bokhylla mi ei stund, kjøpt på en Sverigetur for ei tid tilbake. Siden vi skulle på bilferie i Skåne, ble denne med på turen. Alle Karin Brunk Holmqvists bøker har jo handling lagt til Skåne og Österlen, og også Akutbjällran er varm og humoristisk. Etter noen mer alvorlige og seriøse bøker, var dette herlig oppfriskende.

Lest på originalspråket. Anbefales! 


Av de sju bøkene jeg har lest denne måneden, er det flere godbiter. 
Indias datter, Bienes hemmelige liv og Jesusoldaten
er nok de tre som sitter igjen lengst. 
De lever liksom videre etter at de er ferdige, av ulike årsaker. Alle forteller gode, troverdige og sanne historier, 
som fortjener å bli tatt på alvor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)