fredag 1. mai 2020

Bøker lest i 2020; Mars

Jeg fikk lest ferdig 5 bøker i mars, i ganske lett blanding.
Bok #8; Disse øyeblikk av Herbjørg Wassmo
Forlagets omtale: Disse øyeblikk er historien om et kvinneliv i vår nære norske fortid, om utdannelse og yrkesliv, om mann og barn, om kampen for å eie en flik av egen tid, om å være inntrykksvar og bråsint, åpen for verden og innestengt av egen steilhet. Det er en historie omgitt av det nordnorske landskapets raushet og harde tak. Og det er historien om den unge kvinnen som våget å bryte absolutte tabuer, og som ble en av Norges største og høyest elskede forfattere.

Liker komposisjon og synsvinkel, og at det ikke brukes navn. Det er tydelig hvem boka handler om, men det kunne (nesten) vært hvem som helst. Selv om man ikke har opplevd noe i nærheten av det hovedpersonen opplever, kan man på en eller annen måte relatere til, eller i hvert fall forstå, det som skjer. ANBEFALES.
Første norske roman i år som ikke er helt ny.

Bok #9; Sønnavind 101 - Etterlyst av Frid Ingulstad
Fra bokas bakside: Elise er sliten og drar til Ringstad gård for å komme til krefter, men der er ingenting som før. Både Hugo Hagbart og Jostein oppfører seg underlig.
Ingjerd og Hugo blir fortvilet når de oppdager at Magnus er sporløst forsvunnet. Guttens foreldre har fengselspermisjon og har bortført ham.
«Hei, vent!» ropte Hugo. «Var det De som lot Magnus få gå midt i timen?» «Ja?» Mannen lot til å bli usikker. «Faren hans hentet ham.» «Det var riktignok faren hans, men han har sittet inne for noe han gjorde mot Magnus.» Læreren ble blek. «Jeg ante ikke ... Jeg er vikar.» Han tok seg til pannen og så ut som om han ble dårlig. «Hvor er nærmeste telefon?» Hugo var så sint at han snappet etter pusten. «Vi må kontakte politiet så fort som mulig!»

Underholdning og avslapping. 
Tredje serieroman i år. 


Bok #10; Døde menn går på ski av Knut Nærum
Fra forlaget: - En av dere kommer til å myrde meg. Ordene tilhører Sverre Hartkorn; milliardær, playboy og sykelig opphengt i mord. I påskeuken tar han med seg en psykoanalytiker og syv av sine nærmeste venner til den øde Blåkamhytta for å leke Mordleken. Den som klarer å løse den fiktive mordgåten innen kl. 21 første påskedag, vinner fem millioner kroner.
Det sies at morderen Ulvar Mørkli går igjen på hytta, og etter bare én dag blir påskeidyllen brutt. En av turdeltagerne ligger halshugget i sneen. Foruten offerets egne, finnes det ingen fotspor i nærheten. Verst av alt: Det er ingen lek, men blodig alvor. Hytteboerne må kjempe en desperat kamp mot tiden og mot en morder som ikke har tenkt å gi seg med det første. Hvorfor klikker det fullstendig for Sverre Hartkorn når han trekker Monopol-kortet «Rykk frem til Slemdal»? Er lensmann Slogum virkelig lensmann, og hvorfor snakker han slik en underlig fjelldialekt? Hvor lenge klarer Hartkorn-kretsen å holde seg gående ved hjelp av gin tonic, Rohypnol og påskequiz? Hvor mange mennesker må dø før morderen kan avsløres? Og kan døde menn virkelig gå på ski?
Krim i klassisk stil, full av klisjeer, med en gjerningsmann man ikke klarer å gjette underveis. Like mye underholdning som spenning. 😊
Første krim i år og tredje e-bok.


Bok #11; Pastor Viveka och Glada Änkan av Annette Håland
Forlagets omtale: Ett nytt fall för pastor Viveka! Under stumfilmens tid fanns en biograf i Enskede där filmerna ackompanjerades av en rejält sminkad äldre dam kallad Glada änkan. Hundra år senare väcker Enskedeborna liv i kvartersbion som får namn efter den legendomspunna pianisten. Men Glada änkan tycks vid närmare betraktande inte alls ha varit särskilt glad och kvalitetsfilm kan väcka många typer av känslor.Och hur ska Vivekas församling spendera miljonen som de har fått ärva av Doris? En ny fascinerande medlem dyker upp i kyrkan, och mitt i alltihopa även ett avhugget finger. Och hela tiden snöar det.

Jeg elsker bøkene om Viveka! Dette er kanskje krim, men i enda større grad enn bøkene til Nærum, er dette underholdning. Hovedpersonen er så lite typisk etterforsker, men så veldig mye mer, og det er det som bærer handlinga, for meg. Siden jeg er oppvokst i et frikirkemiljø (og fortsatt tilhører det), er det så mye jeg kjenner igjen i livet og situasjonen til den godeste Viveka. Alle karakterene hun møter i jobben sin, er vanlige mennesker man finner mange steder. Det presenteres noen stereotypier i boka som jeg kjenner så (altfor) godt igjen... 😉
Fornøyelig!
Andre utenlandske roman (jeg plasserer den der, og ikke i krimsjangeren) i år, og andre bok lest på svensk. 


Bok #12; Mamma er trygda av Mimir Kristjánsson
Forlagets omtale: Vi snakker om de trygda hele tida. Hver uke på statskanalen sitter et begeistret publikum og roper «Stay trygda!» i kor. De har til og med fått sitt eget verb. Å nave, jeg naver, han navet, hun har navet. 
318.244 mennesker hever uføretrygd i Norge. En av dem er Marit Wilhelmsen. Hun er et trygdebeist, en udetonert bombe under velferdsstaten, en trussel mot alt det vi har kjært. I denne boka forteller sønnen, den profilerte forfatteren, politikeren og samfunnsdebattanten Mimir Kristjansson, den rørende historien om sin mor. Det er en fortelling om tiår med en alvorlig kreftsyk mamma, om drømmer som brast, en familie som går i oppløsning, om å foreta en klassereise bratt nedover. Det er en fortelling om å leve med en mor som har så store smerter at tenåringssønnen ikke ser noen annen mulighet enn å kjøpe hasj til henne i skolegården.

Denne boka hadde jeg på lista mi før Mimir deltok i årets Farmen Kjendis. Nå er jeg glad jeg har lest den, for den gir innblikk i en hverdag og et liv som neppe kan ha vært enkelt. Det at man vet at det er sant, gir det hele en ekstra dimensjon. Skjønnlitteratur når ikke opp til virkeligheten alltid. 
Andre boka fra virkeligheten i år. 


Bøkene for mars er veldig forskjellige, så det er vanskelig å måle dem opp mot hverandre.
Favoritten er nok Pastor Viveka och Glada Änkan,
men Mamma er trygda likte jeg også godt. 

4 kommentarer:

 1. Hei,
  Skjønner ikke at jeg ikke har ramlet inn her før. Sitter og leser oppsummeringsinnlegg (bokblogger) og plutselig så jeg en ny blogg -)..
  Har kun lest Wassmo av marsbøkene dine, men den likte jeg også veldig godt.
  (Følger med videre).

  SvarSlett
 2. Det er kjekt å lese variert, jeg har lest Herbjørg og Mimir og likte begge disse godt. Ha en strålende maidag Sigrid, solfylt hilsen fra Bergen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, fra regnfylte Trøndelag ... ;-)

   Slett

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)