lørdag 11. april 2020

Bøker lest i 2020; Januar

Jeg fikk lest 5 bøker i januar; to romaner, to serieromaner og en litt mer seriøs "fagbok". 
Bok #1; 25 dager til jul av Poppy Alexander
Fra bokas bakside: Kate Potter likte vanligvis julen. For bare noen få år siden ville hun ha pakket inn julegavene i september og startet julebaksten i november, mens hun telte dagene til jul. Men så ble alt plutselig annerledes. For det var før Kates ektemann dro ut i krigstjeneste og ikke kom hjem igjen. Nå hater hun desember.Hun er ensom, og sønnen Jack trenger en jul han kan huske. Kate behøver et julemirakel, og hvis det ikke er et på vei, må hun skape sitt eget. Dermed er det klart for nedtelling til tidenes beste jul. Hun har planlagt alt, men man kan ikke planlegge for det uventede ...

Jeg skulle jo egentlig lese denne i desember, men rakk det ikke før jul. Da fant jeg ut at det fikk bli den første boka i januar i stedet, mens jeg ennå hadde litt julefølelse. Koselig bok - kanskje litt forutsigbar, men absolutt "feel good". Første utenlandske roman i 2020


Bok #2 og #3; Sønnavind 99 - Lykken smiler og Sønnavind 100 - Velkommen hjem av Frid Ingulstad
Denne serien leser jeg vel mest fordi svigermor bruker å komme med bøkene etter at hun har lest dem. Det begynner liksom å bli litt nok nå, når det har blitt så mange som hundre. Underholdende - jo da, og grei avkobling. 
Første og andre serieroman i 2020


Bok #4; Læreren  av Inge Eidsvåg
Etter tre bøker i kategorien "lett lesestoff", var det på tide å finne ei bok med litt mer mening, og bokomtalen fristet meg: 
Læreren av Inge Eidsvåg er aktuell for alle som arbeider i skolen, foreldre og skolepolitikere. Det er sagt at forskjellen mellom en god og dårlig skole er læreren. Lærerens betydning som modell for sine elever, er viktigere enn noen gang. Med tallrike eksempler fra unge år som elev ved en grendeskole på Hitra, egen erfaring som lærer på ulike nivåer i forskjellige skoleslag og med omfattende kunnskap fra allsidig lesning – har Inge Eidsvåg skrevet en klok og tankevekkende bok.
Inge Eidsvåg: "Jeg har villet skrive ei bok om det som er margen i lærergjerningen, uansett alderstrinn og skoleslag. Om lærelyst og erkjennelsesglede. Jeg har brukt egne og andres erfaringer, skjønnlitteratur, filosofi, pedagogikk og historie – eltet det sammen med dette for øyet: å si noe om forutsetningene for læring og gledene ved lærergjerningen…"

Boka har undertittelen "Betraktninger om kjærlighetens gjerninger", og det kan jo virke høytsvevende og litt fjernt ... Men det er jo sånn at man blir jo glad i elevene sine da. Nye unge mennesker hver høst, som man får bli litt bedre kjent med gjennom skoleåret. Etter noen uker med hjemmekontor og nettundervisning, har man sett at det forholdet man har fått til elevene sine tidligere på året, er av største betydning. Samtidig er det fint å snakkes på telefonen, en til en, og for noen fungerer dette veldig fint. Andre lengter etter skolen og fellesskapet. Dette er egentlig ei bok jeg burde kjøpe, for å kunne lese litt i den nå og då, for å minne meg selv på at jeg har verdens beste jobb. 
Dette ble den første boka "fra virkeligheten" og første e-bok (lånt gjennom eBokBib) i 2020.


Bok #5; Datteren av Anne B. Ragde

Med Datteren samler Anne B. Ragde trådene i historien om Neshov-folket og gir oss svar på spørsmål vi har grunnet på gjennom hele serien. Og dette er blitt Torunns bok: En roman om en kvinne som hele livet har flyktet, men som endelig våger å ta ansvar, stå opp for seg selv og velge kjærligheten. 

Noen vil kanskje plassere denne boka i samme kategori som serieromaner eller såkalt "feel good". Jeg synes denne har betydelig mer substans enn de tre første bøkene jeg leste i år. Livet er ikke alltid så enkelt, og noen ganger tar det krokveier, uten "happy ending". Bøkene om folket på Neshov er oppdiktet, men likevel troverdige. Dette er historier om "ekte" mennesker, - så forskjellige som vi kan være. Det handler om å ta valg og leve med dem på best mulig måte. En fin avslutning på serien. 
Første nyere norske roman i år.Av januars fem bøker, likte jeg Læreren og Datteren best.
To vidt forskjellige bøker. 😊😉


2 kommentarer:

  1. Hei på deg! veldig kjekt å se at du er på beina, og blåser liv i bloggen. Koser meg med innleggene dine, og håper å se mer til deg utover våren. Datteren likte jeg også godt, gleder meg alltid til Ragde sine bøker :) Håper du har en fin påske, og får en myk start når skolen starter igjen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kommentaren, Tine. Påska har vært avslappende, og jeg har bare tenkt på jobb i korte glimt ;-) Det blir vel en myk start, med tanke på at jeg skal undervise hjemmefra også de to neste ukene i hvert fall. Det er litt mer "styr" med å undervise over nett, og jeg har mine to første timer etter påske tirsdag morgen fra kl. 8, men med litt god planlegging i dag, kan jeg starte med en kaffekopp innen rekkevidde og bare sørge for at jeg er online. :-)

      Slett

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)