mandag 29. oktober 2012

Mandagstema # 64

Mandagen har kommet, og nesten gått, denne siste i oktober. Fort har den gått også, for oss som begynte i praksis i dag. Det har vært mye å legge merke til og få med seg denne dagen. Har nesten ikke hatt tid til å se ut og beundre dagen som var solfylt og snøfylt. Fotoapparatet lå fint plassert på spisebordet hjemme, så jeg fikk ikke foreviget det nydelige lyset og soloppgangen da jeg kjørte på jobb. 
Satser på en ny mulighet i morgen...

Men hos Helene er det ikke snakk om å vise fram vakre vinterbilder i dag. Hun vil ha noe ganske annet i ukas Mandagstema. 
Helene vil se

SOMMERMINNER

Mitt sommerminne viser den nydelige røde nøkkerosa som vokser like i nærheten her vi bor.







Flere sommerminner finnes hos

onsdag 24. oktober 2012

Onsdagstema # 132 - Glipa

I dag syntes jeg Onsdagstema'et ble vanskelig

GLIPA

Jeg har vel ikke bilde av noen glipe... 
Eller jo - en kjempestor glipe har jeg faktisk bilde av. Den som er laget av Hestmannens pil...

Tycker veckans Onsdagstema blev lite svårt. Glipa... jag har ingen bild av någon glipa. Eller... jo. En jätteglipa - gjord av Hestmannens pil.

Torghatthullet!

Flere gliper finner du hos:

tirsdag 23. oktober 2012

Tisdagstema - Svår


Ukas Tisdagstema er SVÅR eller vanskelig.

Det jeg nok synes er "svårast" akkurat nå, er norsk grammatikk. Jeg merker at det er lenge siden sist.
Tørt og tungt stoff som må læres. Uten bestått grammatikkprøve, ingen eksamen før jul...




Ønsk meg lykke til da... ;-)

Flere vanskeligheter finnes hos:

mandag 22. oktober 2012

Mandagstema # 63

Mandagen er snart over, og jeg kjenner for å krype under dyna med ei god bok. (Denne gang dreier det seg faktisk ikke om noen pensumbok heller...) Første samlingsdag på denne ukesamlinga er over, og vi har jobbet ganske intenst med kommunikasjon og gruppeprosesser. Planlegginga foran praksisukene(som starter neste uke) er allerede godt i gang.
Det er spennende - og arbeidssomt - å være lærerstudent. :)

Høsten flyr avgårde, og vi nærmer oss slutten av oktober. Vet ikke helt hvor tida har blitt av. Fordelen denne høsten er at været har vært fint hos oss, og fargeprakten i naturen har gledet oss i mange uker. Ingen sterke høststormer har slitt bladene av trærne. Nå melder de pass litt etter litt likevel, men det skulle vel bare mangle. Høst er høst...
Snart kan vi nyte advent og førjulstid, på riktig. For ennå er det for tidlig.

Helene ønsker seg gyldne bilder i ukas Mandagstema, og mitt bidrag viser kanskje et litt slitent og vissent blad, som har dalt ned og lagt seg på en tørr kvist. De er litt tørre sammen, i grunnen, men når sola skinner gyldent på dem, gir den på en måte litt liv til det grå og brune og kjedelige likevel...






Flere gyldne øyeblikk finner du hos:

søndag 21. oktober 2012

Bøker lest i 2012; # 35

Årets trettifemte bok i år ble "Få meg på, for faen".
Som de foregående fem bøkene jeg har lest, er også denne en pensumbok. Jeg kan vel si så pass som at jeg nok ikke hadde kommet til å lese denne boka om det ikke var for det...

Vi får ta del i tre historier i denne boka; Marias foredrag i sosiologi der hun tar for seg vaskehjelpenes liv, Almas seksuelle oppvåkning og den feministiske oppvåkninga til Kona til Sebjørn, med påfølgende demonstrasjoner.

Tre forskjellige historier flettet inn i hverandre, uten at man blir særlig klokere av den grunn. Noe spesiell, kan man vel si om hele boka. Den er forøvrig filmatisert, og jeg så faktisk noen minutter av filmen forrige dagen. Av det lille jeg så, satt jeg ikke igjen med ... ingenting. 

Hvordan jeg skal klare å finne på noe fornuftig å skrive i en evt. analyse av denne boka, ser jeg ikke helt for meg. Dette ble for spesielt for meg.


Styr unna - både bok og film - det er enklest...

Fototriss del 194: Ett motiv på tre sätt


VECKANS TEMA...
... är är ett rätt fritt tema, men ni måste vara kreativa - det handlar om ETT MOTIV - PÅ TRE SÄTT. Och vad menar jag med det? Jo, fundera först på vad du vill fotografera och sedan vill jag att du fotograferar det på alla möjliga olika sätt, ur alla möjliga olika vinklar. Tänk variation, för även om motivet är detsamma kan du få till helt skilda bilder beroende på hur du fotograferar det. Till sist väljer du ut tre av alla bilder du tagit och sätter ihop din Fototriss!

For snart to uker siden var Kunst & Håndverk-klassen og besøkte Petter Dass-museet på Alstahaug sør for Sandnessjøen. 
Besøket var spennende og interessant, og jeg tok mange bilder! Disse bildene danner nå grunnlag for videre arbeider. Blant annet er temaet for eksamensoppgaven som skal stilles ut i slutten av november, besøket her. Vi skal da velge noe som har gjort inntrykk på oss, som vi skal arbeide fram et personlig uttrykk fra. 
Vanskelig... 

Hele området er preget av gammel historie, kirkelig og kulturell, samtidig som det nye bygget(fra 2007) virker som en kontrast til det gamle. 
Mine bilder til ukens triss viser det moderne museumsbygget utenfra, fra forskjellige vinkler.





Flere trippel-bilder finner du hos

Appelsin-trøst...

Når hodepine truer med å ødelegge søndagen, er det godt man har appelsin-gele og vaniljesaus i kjøleskapet...
Friskt og godt!


Bøker lest i 2012; # 34

Flommen av Jonny Halberg ble den 34. boka jeg leste dette året.

Den femte pensumboka på rad... puh.
Jeg observerer at den fikk Kritikerprisen i 2000. Forstår jeg det? ... Ikke helt.
Bak på boka står det: Flommen er ingen lystreise, det er tidvis vond lesning(enig), men det er en udelt litterær nytelse(ikke fullt så enig).

Det påstås at dette er realistisk fortellerkunst på sitt aller beste, mesterlig i sin menneskeskildring, sannferdig som fortelling og ekte som kunst...
Store ord, vil jeg si.

Videre sies det at Halberg er en slags frontfigur innenfor retningen "skitten realisme". 
Vel. Er realitetene virkelig så groskitne, sånn egentlig...?

"Jeg ga opp. En gang hadde jeg prøvd å bruke ordet dialog for Hugo. Da satte han opp en mine som om jeg hadde spyttet på han. Dette var mannen som reiste mellom gårdene med revolver, gevær og slaktepistol, og som satte revolveren eller geværløpet mot hodene til dyr som hadde brukket beina eller lå på siden med oppblåst mage; syke og skadde kuer, okser, sauer og kalver. Jeg hadde tenkt mange ganger at han bar på noe ingen andre visste om. Jeg hadde grublet på hva det kunne være, men var ikke så sikker på om jeg ville vite det."

To fortellerstemmer virker forvirrende. Historien er dyster og trist. På et vis uten håp... Jeg vet ikke helt om jeg liker det. Som ungdomsbok kan man si at den i hvert fall ikke gir falske forhåpninger om et problemfritt liv... Det kan godt være at den er godt skrevet, og at skitten-realisme er noe fint, men den når ikke inn til meg. Dessverre.


tirsdag 16. oktober 2012

TisdagsTema ~ Fantasi

Nytt tirsdagstema - og oppgaven er

FANTASI

Av og til bobler man over av fantasi og kreativitet, men selv om jeg har brukt mye av de siste dagene til å tegne, synes jeg det var vanskelig å finne noe å fotografere i dag.
Helt til jeg lot Dattera leke med desserten i dag.


Pakken med gele kom i siste Buzzador-pakke. Den inneholdt flere pakker Piano gele og melkesjokoladepudding - med oppfordring om å leke seg. 
Det gjorde vi i dag, og Dattera brukte fantasien mens hun lekte. :-)
Etterpå ble det gele-spising, og dagens eplegele smakte fortreffelig!


Flere fantasifulle bilder finnes hos:

mandag 15. oktober 2012

Mandagstema # 62

Denne ukes Mandagstema gav meg litt å tygge på. 

ELEKTRONIKK 

var temaet, og det finnes det ikke mange bilder av i mitt arkiv.
Jeg hadde ikke lyst til å ta bilde av noe i full fart heller, så jeg har altså tenkt litt i dag. Har ikke kommet fram til noen spennende og finurlig løsning, men ved en nærmere titt i bildemappene fant jeg i hvert fall et bilde av gammel elektronikk.

Bilde er tatt hos Lurøy Kystlag, og viser gammel båt-elektronikk. Jeg har ikke mye peiling på sånne saker, men det finnes i hvert fall et gammelt ekkolodd der, antagelig flere...




Flere elektroniske duppeditter finner du hos

søndag 14. oktober 2012

Fototriss del 193: Så här ser det ut där jag är


Veckans tema er "Så här ser det ut där jag är", 
og det er snakk om å vise fram høsten 2012 - her og nå. 

Mine bilder ble tatt i går, da vi hadde en fantastisk tur til Torghatten - fjellet med hull... 
Jeg tok mange, mange bilder, så det er vanskelig å skulle velge bare tre.

Det første er tatt på turen opp. Nydelige høstfarger og vakkert høstvær gjorde turen til en fin opplevelse. Når det i tillegg er lagt opp steintrapp flere steder, er det lett å gå. 


Vel opp er det spennende å studere hullet i fjellet på nært hold. Hullet er 160 meter langt, 35 meter høyt og 20 meter bredt, og dimensjonene kommer ikke fram på bilder... 


Denne gangen gikk vi gjennom hullet. Også der er det lett å gå, med trapper og merket sti. Utsikten på den andre siden, med hav så langt øyet kan se, sammen med øyer, holmer og skjær, er vakker og imponerende. På de fleste av disse øyene bodde det tidligere folk, og Mannen har sine røtter der ute. 



Flere ferske høstbilder finner du hos

tirsdag 9. oktober 2012

Fotoutfordringer...

... de finnes det mange varianter av.
Jeg bruker vanligvis å være med på en av dem som finnes i bloggverdenen hver dag. Jeg var i hvert fall vanligvis med før jeg ble student.
Det er morsomt med slike utfordringer, og noen gang er temaene slik at man må tenke seg om både en og to ganger før man lander på en løsning. Jeg liker det. Og så er det ofte en fin "unnskyldning" for å ta med seg kameraet ut på en liten tur - på den måten kan man få litt trim i frisk luft også. :-)

De siste par månedene har det ikke blitt så mange deltakelser, men, men... Noen ganger må man bare prioritere annerledes. De siste par dagene har forresten studiene også innbefattet noen fotoutfordringer. Eller utfordringer rundt foto.

I går fikk vi en kort - meget kort - innføring i Photoshop. Det resulterte i at jeg lastet ned en prøveversjon av programmet. Oppgaveløsning med bruk av redigeringsprogram står nemlig på timeplanen, og å lære mer om bruken var morsomt. Utfordrende, men morsomt.

I dag har det igjen dreid seg om fotografering. Kunst & håndverks-klassen har besøkt Petter Dass-museet i dag, og vi fikk en oppgave der også: fotografere og skissere motiver fra barokken og nyere tid. Med 220 bilder lagret på minnekortet bare fra det besøket, var det derfor ergerlig å oppdage at jeg har tatt med feil overføringskabel hjemmefra. Ingen bildeoverføring fra kamera til data. 
Nok en fotoutfordring.


Så fordi jeg ikke kunne jobbe med noen av oppgavene, ble det i stedet lek med Photoshop. Må jo øve litt mer, til jeg får overført flere bilder...


søndag 7. oktober 2012

Smakebit på søndag

Tid for smakebit hos Mari.
Jeg leser for tida en ikke selvvalgt roman... Pensum er pensum, og jeg har ennå ikke helt klart å bestemme meg for om jeg liker denne boka...

Det dreier seg om "FLOMMEN" av Jonny Halberg.


a

Smakebiten er hentet fra side 7, begynnelsen av kapittel 1.
"Han hadde ikke plaga oss på flere uker, hverken over telefon eller med å møte opp, men den niogtjuende mai tok det slutt. Da kom han kjørende oppover dalen i tjenestebilen sin. Jeg så at han bremsa opp etter Brekke, svingte over veien og trilla ut på brua, var innom Tråsethen og humpa videre bort kjerreveien. Inne på gården steig han ut av bilen, kikka seg rundt et øyeblikk, strena bort til huset og gikk rett inn, som om han var en av familien. Jeg visste ikke hva han ville, men det handla om meg, det gjorde det alltid."

Flere litterære smakebiter finner du hos Flukten fra virkeligheten.

Ordlös lördag # 27 - Lekmann, amatør, ulært...




Fototriss del 192: Rosa


Välkommen till en ny omgång av Fototriss! Det börjar nästan bli tradition att vi trissar för Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj i oktober och det är inget undantag i år.

VECKANS TEMA...
... är därför ROSA. Låt den röda tråden i era trissar vara rosa och glöm inte bort att stödja Cancerfonden i kampen mot bröstcancer!


I dag blir det rosa bilder med rosa blomster fra meg...



Flere rosa bilder finner du her...

fredag 5. oktober 2012

Himmelsk # 105

Fredagen har funnet plassen sin, og om noen timer skal fredagskvelden nytes. Det er noen burde-burde som må gjøres unna før det; studier og rydding av hus. Hva som får mest oppmerksomhet resten av dagen er jeg ikke helt sikker på. Jeg har allerede gjort noen oppgaver i pedagogikk og nå skal vaskemaskina få kjørt seg, så får vi se...
Først nå blir det bidrag til Himmelsk hos Petunia...

Forrige helg var lade-batteri-helg; da var vi en tur i Sverige med gode venner. Herlige dager, og på turen hjem lå kameraet klart i fanget. Det er jo så mange fine motiver nå på denne tida av året, og det går faktisk an å knipse i fart også.
Typisk svensk landsbygd i Jämtland...





Flere himmelske bidrag hos: 

torsdag 4. oktober 2012

Torsdagstema; I like #61

Torsdagen er her, og det nærmer seg helg. Jeg har nok å gjøre både i dag og i morgen, og i helga med, for her går det i studier det meste av tida. Likevel er jeg bare nødt til å ta meg noen pauser innimellom, og en tur ut i frisk luft gjør underverker. Nå når høsten er på sitt fineste er det en fryd å komme seg ut. 
I LIKE!


Bøker lest i 2012; # 33

Nok ei bok er ferdiglest, den 33. boka i år: Ut å stjæle hester av Per Petterson.

Boka handler om Trond. Han ser på hvordan livet hans har blitt, hvordan han skal leve sine siste år, og hvordan det han opplevde i ungdommen  har satt sitt preg på ham. Sommeren 1948, den sommeren han var 15 år, står sentralt i boka, og forholdet til faren er en viktig brikke. Det kan nok dras en del linjer til forholdet han har fått til egne barn, ut fra dette... 


"Vi skulle ut å stjæle hester. Det var det han sa da han sto foran døra til seterhytta jeg bodde i sammen med faren min den sommeren. Jeg var femten år. Det var i 1948 og en av de første dagene i juli. Tre år før hadde tyskerne reist fra landet, men jeg kan ikke huske at vi snakka om dem lenger. I hvert fall gjorde ikke faren min det. Han sa aldri noe om krigen."

Ut å stjæle hester er ei prisvinnende bok, og jeg kan forstå hvorfor. Den maner til ettertanke,og språket er malerisk og beskrivende, nærmest poetisk. Man ser for seg det hele, og det er lett å leve seg inn i handlingen. 

Boka er pensum i norsk på Høgskolen, og skal være tilpasset ungdom. Selv er jeg kanskje noe usikker på om den passer for den aldersgruppen. Jeg-personen, hovedpersonen Trond, forteller fra sin egen ungdom, men jeg synes den fortellingen er mye preget av en voksen manns betraktninger. Men kanskje jeg bare undervurderer ungdommene... 
Selv synes jeg boka absolutt er lesverdig; ANBEFALES!

onsdag 3. oktober 2012

Onsdagstema #129

Denne ukas Onsdagstema er
LJUSINSLÄPP

Når høstsola skinner fra blå himmel, og skogen gløder i gult og rødt, gir det masse lys! Vi er inne i en vakker, fargerik tid - som forberedelse til en fargeløs og kald vinter. Vi får nyte de vakre dagene mens vi kan, og lagre lyset i hjertet... 





Flere bilder som slipper inn lys finner du hos

tirsdag 2. oktober 2012

Tisdagstema - Förpackning

Noen ganger synes temaene til de forskjellige fotoutfordringene håpløst vanskelige. Som i dag... Tirsdagens tema var "Förpackning". Emballasje, innpakning, forpakning.
Hm...
Fant ingen løsning på det i dag,- helt til jeg nå la inn dagens bilder fra kamera til data, og oppdaget den mest naturlige emballasje eller förpackning...

Kornaks


Flere emballerte bilder finner du hos


mandag 1. oktober 2012

Mandagstema # 60

Ukestart og Mandagstema,- denne gangen vil Helene se bilder av

HØST!

Og høstbilder skal det bli, for høsten er ei fantastisk tid med frisk luft og masse flotte farger. 


Når jeg i tillegg endelig har kjøpt meg speilreflekskamera som må testes ut, blir det fort noen bilder å velge blant også.
De flotte fargene på nært hold gjør dem enda flottere...
 I'm loving it...


Flere høstbilder hos "Alt som er vakkert".