Jeg er ikke veldig aktiv på blogg lenger. Dessverre. Prøver å få til et bokblogginnlegg i måneden, med bøkene jeg har lest, men det blir litt langt tidsrom. Derfor gjør jeg nå et forsøk på å skrive et innlegg etter hver bok, i hvert fall nå i sommer, - så får vi se hva som skjer til høsten når hverdagen tar meg igjen.
Siden de to første bøkene i juli var av samme forfatter, islendingen Arnaldur Indriđason, kommer de i ett og samme innlegg. De to ble hørt som lydbøker i bilen, da Mannen og jeg var på bilferie.
Bok # 24; Vannet
Forlagets omtale: Vannet synker i innsjøen Kleifarvatn på Island. På merkverdig vis lekker det ut slik at stadig mer av sjøbunnen kommer til syne. Det gjør også et skjelett. Fastbundet til en gammeldags kortbølgesender av russisk fabrikat og med hull i kraniet. Erlendur og de andre etterforskerne må spørre seg om hvordan og ikke minst når, mannen havnet i sjøen.
Ganske snart får de brakt på det rene at det dreier seg om en forbrytelse som ble begått under den kalde krigen. Og et møysommelig arbeid med å finne ut hvem den døde er og hva som har skjedd, begynner. Samtidig som Erlendur og kollegene leter etter mer enn tredve år gamle spor fortelles en annen historie. Den handler om en ung islandsk student i Leipzig på sekstitallet, og om hans store kjærlighet, en ung kvinne fra Ungarn.
Henger beretningen om en gruppe islandske ungdommer, fulle av drømmer om et sosialistisk idealsamfunn sammen med forbrytelsen i Kleifarvatn? Har deres møte med en kommuniststat der meningslikhet og angiveri er satt i system, noe med et lidenskapelig mord å gjøre? Erlendur jakter på sannheten, men han vet ikke hvor han skal begynne å lete.
Når man hører denne som lydbok, kan det til å begynne med være litt forvirrende med de to parallelle historiene, siden man ikke ser kapittel eller avsnittsinndelingen. Det går seg heldigvis ganske raskt til. Interessant å høre mer om forholdene i det gamle Øst-Tyskland, og bakgrunnen for forbrytelsen.
Bok #25; Vinterbyen
Forlagets omtale: Barnekroppen er frosset fast i en pøl av blod. Han kan ikke være mer enn ti år gammel. Den mørkhudede guttungen er død av et knivstikk i magen. Han blir funnet utenfor blokken der han bor sammen med moren og halvbroren. Det er kald, mørk januarnatt ute, og når Erlendur og kollegene kommer til åstedet føler de kulden og mørket som noe nærmest fysisk truende.
Etterforskningen avdekker at det islandske samfunnet er langt mindre tolerant og inkluderende enn man liker å smykke seg med. Erlendur og kollegene hans blir møtt med atskillig motvilje i jakten på den som har etterlatt gutten i snøen for å dø. En rasistisk lærer, en innvandrergjeng som dealer dop og en gammel sedelighetssak er noen av sporene politiet følger. Men saken er innhyllet i mørket, akkurat som vinternatten.
Det hadde nok gitt en annen effekt å lese/høre denne boka midt på vinteren. Når det er 32 varmegrader, og det er mest behagelig å kjøre bil med air condition og kjøling i setene, får man ikke riktig den samme følelsen. Likevel; dette er god islandsk krim, der man ser for seg mange mulige gjerningspersoner før man får det overraskende svaret helt til slutt. Timene og milene i bil gikk fort unna med denne på høytalerne.
Begge bøker ANBEFALES!
Dette ble sjuende og åttende krimbok i år, og femte og sjette lydbok. Storytel-appen er praktisk også på ferie. 🙂
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)