tirsdag 31. januar 2017

Bøker lest i 2017; Januar

Januar måned resulterte i 6 fullførte bøker,
et par mer enn planlagt.



Bok #1; Like østenfor regnet av Levi Henriksen
Forlaget omtale: Det nye landpostbudet Simon Smidesang har en folkevognboble, et gammelt hus og et rolig og regelmessig liv, endelig. Det eneste som plager ham er vinduskonvoluttene fra Kirkevergen: I garasjen står nemlig en urne som Simon ennå ikke har fått i jorda. Når han møter den nye leieboeren i Skreddergården, Ginni Bang, farer noe igjennom ham. Noe begynner å hende. Folk tar til å bevege på seg, og Simon må ut av sitt trygge liv. 

Like østenfor regnet byr på lun beretterkunst og spiller på humoristiske så vel som melankolske strenger, sier Gyldendal, - og det er så sant. Levi Henriksen er en av mine soleklare norske favorittforfattere. Han blander humor og alvor på en fantastisk måte, og jeg tror alltid på karakterene hans. Om de er aldri så dysfunksjonelle. ANBEFALES varmt.


Bok #2; Blodtåke av Thomas Enger
Fra bokas bakside: En drapsmann på hevntokt: en eldre kvinne blir funnet drept og brutalt mishandlet på et sykehjem i Oslo. Alt tyder på at gjerningsmannen bar på et voldsomt raseri. En anonym trussel: justisminister Trine Juul-Osmundsen blir anklaget for å ha seksuelt trakassert en yngre mannlig politiker. Saken utløser et mediehysteri, og hun mottar samtidig en advarsel: gå av, ellers vil den egentlige sannheten komme for en dag.
En mann på jakt etter svar: journalisten Henning Juul blir satt på sykehjem-saken, men klarer ikke å la være å engasjere seg i mediestormen rundt sin egen søster, justisministeren. Snart oppdager han sannheter som ikke tåler dagens lys. Så slår drapsmannen til igjen. Han har fremdeles noe å hevne.

Dette er den tredje boka om Henning Juul, og spenningen bygger seg stadig opp utover i boka. Finner de drapsmannen, hva skjer med justisministeren, og kommer Henning nærmere løsningen på hvem som tente på leiligheten hans? Vi får svaret på de to første spørsmålene, men hva Henning finner ut om brannen, henger i løse luften. En skikkelig cliffhanger på slutten, gjør at man MÅ fortsette med bok nr. 4.
ANBEFALES!


Bok #3; Bobs bok av James Bowen
Forlagets omtale: Hva skjedde etter suksessen? Siden Bob dukket opp, har det skjedd mye i livet mitt. I mer enn ti år var jeg en hjemløs narkoman og jeg hadde glemt hva som var  viktig i livet. Nå har jeg kommet meg på bena igjen. Jeg har lagt fortiden bak meg, men trår ustøtt inn i fremtiden. Jeg trenger fortsatt hjelp i riktig retning, og Bob er alltid der for å gi veiledning og vennskap. – James Bowen James og gatekatten Bob har vært på en unik reise sammen. I årene etter at deres historie ble kjent gjennom de internasjonale bestselgeren, "En gatekatt ved navn Bob", har James med hjelp av Bob, begynt å finne veien til den virkelige verden. 

Jeg synes på mange måter at denne boka er bedre enn "En gatekatt ved navn Bob". Det er interessant å se hvordan forholdet mellom James og Bob utvikler seg, og at den framgangen som starter i første boka, fortsetter. Det er gripende å se hvor stor betydning Bob har for James og livet hans, men også det at James klarer å mobilisere de positive kreftene og motivasjonen til å leve et "nytt" liv. Det står respekt av mennesker som reiser seg etter å ha vært langt nede. Lurer på at jeg er nødt til å lese bok nr. 3 også, og se filmen.


Bok #4; Våpenskjold av Thomas Enger
Fra bokas bakside: 
Et uforklarlig drap: Dypt i de svenske skoger, på høstjaktens første dag blir en eldre mann skutt og drept. Det er ikke et vådeskudd.
En mystisk forsvinning: Småbarnsmoren Hedda Hellberg skulle til Italia i tre uker for å pleie sine står etter farens død. Hun dukker aldri opp på hotellet. Alle spor etter Hedda slutter på Gardermoen.
En personlig jakt: Journalisten Nora Klemetsen kjente Hedda, og hun involverer seg i saken. Nora kan ikke tro at Hedda har forlatt mann og barn frivillig. Enda mer gåtefull blir det da Heddas navn dukker opp i forbindelse med drapet i Sverige.
En farlig kombinasjon: Henning Juuls liv dreier seg bare om én ting: Hvem tente på leilighetens der hans og Noras lille sønn Jonas omkom? Sporene Henning følger, peker i retning av saken Nora jobber med. De nærmer seg en sannhet, og noen er villig til å drepe for å holde den skjult. En sannhet med røtter i et mørkt kapittel i europeisk historie.

Den fjerde boka om Henning Juul er ikke riktig like spennende som bok nr. 3, men uansett må man hive seg over femte bok, for å få vite hvordan det går...



Bok #5; Banesår av Thomas Enger
Fra bokas bakside: Henning Juul sitter i en båt ute på et mørkt tjern. En mann med skytevåpen sitter rett overfor ham.Ved mannens føtter ligger et lik som snart skal bli dumpet i vannet. Henning vet at han snart skal lide samme skjebne. Og han vet at det er hans egen feil.

I denne boka får vi endelig svar på hvem som tente på Hennings leilighet, sånn at sønnen hans, Jonas, døde. Boka er bedre enn den forrige i serien, og spenningen stiger. Hvem er venn og hvem er fiende? Og hvordan kommer dette egentlig til å gå?
Les dem alle fem! ANBEFALES!



Bok #6; Ru av Kim Thúy
"Ru" betyr "voggevise" eller å vogge" på vietnamesisk, men også "bekk" på fransk. Det er også tittelen på Kim Thúys anerkjente selvbiografiske roman som kan beskrives som en bekk av minner som slingrende leter seg fram fra barndommen i krigens Sydvietnam til livet i eksil i Canada, via flukten i båt over Siambukten, tiden i flyktingeleiren i Malaysia, gjenkomsten til Vietnam som voksen og morsrollens gleder och sorger. Thúy bryr seg ikke om kronologi, men følger sin indre logikk der sluttakkorden i hvert minnefragment får danne opptakten til neste, noe som gir fortellingen en særegen och spontan rytme, som man som leser vogges inn i. Alt er skildret med både humor og alvor og et usvikelig blikk for hverdagens små detaljer. Når denne korte boka er slutt har en verden vi ikke visste fantes åpnet seg.

Så langt jeg klarer å finne ut, er ikke denne boka oversatt til norsk - men det kan hende jeg har oversett noe. Uansett leste jeg denne boka på svensk, og omtalen over er oversatt fra svensk. 

Kim Thúy forlot Vietnam som båtflykting da hun var ti år gammel. I dag er hun bosatt i Montreal med mann og två barn, men har flere ganger vært tilbake i hjemlandet. Ru er debutromanen hennes og har fått fantastisk mottakelse både i Canada og i Europa.

Jeg personlig er ikke helt sikker på hva jeg synes ... Den forteller virkelig en unik historie, og ga et fint innblikk hvordan det kan være å flykte fra noe kjent og omstille seg til en ny kultur. Samtidig virker mangelen på struktur noe forstyrrende. Kanskje er den bedre i papirutgave enn som ebok, og kanskje hadde det vært bedre å lese den fra ende til annen mens man først holdt på. Det er litt vanskelig å få sammenheng i fortellingen når man legger den fra seg innimellom. 
Likevel er det en særegen historie, som jeg tror må få synke litt...



Av månedens bøker må jeg nok framheve
Like østenfor regnet av Levi Henriksen 
(Sånn er det når man har favoritter)
og Bobs bok av James Bowen
(Jeg må komme meg på kino etter hvert ...)

2 kommentarer:

  1. For en fin lesemåned du har hatt, gøy å lese flere bøker av samme forfatter. Jeg liker også Levi Henriksen men har ikke lest så mye av ham, merkelig nok :)

    SvarSlett
  2. Du verkar ha har haft en god läsmånad :) Tar med mig ett och annat lästips härifrån!
    Önskar dig en bra ny läsmånad i februari!

    SvarSlett

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)