søndag 30. juli 2017

Lund

Fra Malmö er det knapt to mil til Lund, som sammen med Sigtuna er Sveriges eldste by. Vi har feriert i Skåne mange ganger, men vi har aldri tatt turen dit. Før nå. 


Lund har vært både et kirke- og undervisningssentrum fra 1100-tallet. Katedralskolen i Lund ble grunnlagt allerede i 1085, og Lund domkirke ble bygget i første halvdel av 1100-tallet.


Vi kom til Lund på formiddagen og ruslet litt rundt, før vi kom til katedralen. Dørene inn var lukket, men et skilt fortalte oss at katedralen var åpen. Innenfor døra, fortalte en blid guide oss at om et øyeblikk ville klokka starte til venstre innenfor neste dør. Vi var ikke akkurat forberedt på det som ventet oss...

Da vi kom inn stod presten og pratet til en stor forsamling, foran dette ...


Ett minutt på 12 kom vi altså inn i kirka, og fikk med oss hele "seansen" med "det underbara uret i Lund". Siden vi ikke var forberedt, hadde jeg ikke kamera klart, men jeg har funnet noen klipp hos Den svenska kyrkan og på Youtube. Ta en titt på dem.
Om du ønsker en lengre rundtur i domkirka i Lund, kan du ta en titt her.

Byen ellers byr på blanding av gammelt og nytt, teglhus, bindingsverk og sukkertøyfargede murhus.

En tur til Lund anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)