søndag 11. februar 2024

Bøker lest i 2023; juli

Bedre sent enn aldri, er det noe som heter. Det får gjelde blogginnlegg for bøker lest i juli 2023 også. 😉📚 
Dette ble nok årets beste lesemåned (bortsett fra desember), med 8 fullførte bøker. Legg blanding, med både norske og utenlandske forfattere, og både e-bøker, lydbøker og papirbøker. 


Bok #20: Døden ved vann av Torkil Damhaug.

Beskrivelse: Liss lever et utsvevende liv i Amsterdam, men kaster seg på flyet når hun får høre at søsteren er forsvunnet. I Oslo leter hun fortvilet etter svar på hva som har skjedd. Men blant dem hun møter finnes én som er villig til å drepe for å hindre at sannheten om søsterens grusomme skjebne kommer fram i lyset.

Denne er det driv over! En pageturner med plot-twist som gav meg gåsehud. 
Lest som e-bok på Kindle. Utgitt 2009 på Cappelen Damm. 


Bok #21: Atlas - Historien om Pa Salt av Lucinda Riley og Harry Whittaker.

Omtale: Den åttende og siste boken i Lucinda Rileys serie De syv søstre, og endelig blir seriens store spørsmål besvart: Hvem var Pa Salt, og hvorfor adopterte han de syv søstre? Atlas - historien om Pa Salt spenner over et helt liv med kjærlighet og tap, den krysser grenser og hav og fører serien De syv søstre til frem til en fantastisk, uforglemmelig avslutning.

En murstein av ei bok, men som de andre bøkene i serien, gav den mange timer leseglede. Harry Whittaker har ikke gjort skam på moren, og som det loves, gir den de svarene leserne har ventet på. 
Lest som papirbok. Utgitt 2023 på Cappelen Damm.


Bok #22: Koronafast med Lou av Jojo Moyes.

Omtale: Som resten av verden har Lou Clark sittet koronafast med familien. Jojo Moyes gir leseren et kjært gjensyn med Lou fra Et helt halvt år-trilogien med oppløftende novellen "Koronafast med Lou".

Lastet ned og lest på Kindle ei natt jeg ikke fikk sove. Grei nattlig underholdning. 😉. Utgitt i 2020 på Bastion. 


Bok #23: Nullingen av Paul Abel av Bjørn Vatne.

Omtale: Nordvestlandet, midten av det 21. århundret: Norge har som den eneste nasjonen i verden lyktes i å bygge et nettverk av dyp, kollektiv bevissthet blant sine innbyggere. Et atomtykt lag av grafén utenpå hjernebarken, også kalt Sjalken, lar deg oppleve fremmede steder, kjenne lukter, sanse mennesker som ikke er der.

Marinbiologen Paul Abel hater fremskrittet og sverger fremdeles til den gammeldagse, håndholdte Sjalken. Da Norge utsettes for et statskupp utført av det øko-politiske partiet Pan-etisk forbund, er han blant de få som unngår å bli hjernevasket.
Snart befinner han seg i en knøttliten leilighet i Fortettingen, på bunnen av et hierarki bygget på ideen om verdens-altet. Hans kone Astrid er forvandlet til en av statens mest betrodde tjenere, evig tro mot Pan.
Alt dette akter Paul å gjøre noe med.

Nullingen av Paul Abel er en roman om å finne sin plass i økosystemet, om kjærlighet, tro og skepsis, og den uovervinnelige kraften i dansefilmer fra 80-tallet.

I forbindelse med et sensoroppdrag i norsk muntlig, fikk jeg tilsendt et utdrag fra denne romanen. Det vekte nysgjerrigheten så pass at jeg lastet ned boka fra Bookbites. Boka er vel helt gjennomsnittlig, men den vekker jo noen tanker om det samfunnet vi lever i, og om hvordan det kan komme til å utvikle seg videre. 
Utgitt 2018 på Gyldendal.


Bok #24: Ingen røk uten ild (Sønnavind #118) av Frid Ingulstad.

Fra bokas bakside: Jostein oppsøker gamle fru Salomonsen. Hun har noe viktig å fortelle. Gunn og Rein får uventet besøk av Vidars mormor, Veronica. Hun tilbyr seg å passe sitt barnebarn. Både Gunn og Rein synes det er et godt tilbud, men noe skurrer – hva vil Veronica egentlig?

Tante Ingjerd så alvorlig på Gunn. "Hold deg unna Veronica! Få Rein til å holde seg unna henne også. Hun er farlig!"
Gunn lo. "Nå overdriver du, tante Ingjerd!"
"Jeg skulle ønske at du har rett, men menn blir myke som smør i hendene på en slik og mister all sin dømmekraft."
"Huff, du gjør meg nesten redd."
"Det har du grunn til å være, Gunn."

Som vanlig; helt grei måte å slå i hjel noen timer med. Når man først har startet på serien, og svigermor låner meg bøkene, kan man like gjerne lese dem. 
Utgitt 2023 på Cappelen Damm.


Bok #25: Vindsjälar (Malin Fors #7) av Mons Kallentoft.

Omtale: Luften vibrerar av hetta. En ovanlig sensommarstorm närmar sig Linköping och på ett vanskött äldreboende hittas den 79-årige Konrad Karlsson död, hängd i sladden till sin larmknapp.Det mesta tyder på självmord, men när Malin Fors och hennes kolleger talar med personer i hans omgivning vittnar alla om en man som trots sina krämpor var full av livsvilja. Omtyckt av personalen och ett slags extramorfar för Malins dotter Tove, som sommarjobbar på boendet. Misstankarna om att Konrad inte själv tog sitt liv förstärks vid obduktionen. En utredning inleds, men ingenting tycks gå ihop. Uppgifterna är motsägelsefulla, händelseförloppen förvirrade. Vem har något att vinna på en sjuk gammal mans död, ens i ett samhälle där kapitalet tycks stå över människovärdet?Den senaste tiden hade Konrad skrivit flera ilskna insändare om bristerna på äldreboendet och girigheten hos ägaren Hans Morelia. Kanske har någon velat tysta honom, nu när koncernen är på väg att säljas till ett amerikanskt riskkapitalbolag. Eller är det ett barmhärtighetsmord? Är fler gamla människors liv i fara? Malin söker trevande efter ett mönster.Samtidigt känner sig Hans Morelia alltmer hotad. Någon verkar förfölja honom. Och trots att han försöker intala sig själv att allt bara är inbillning kan han inte värja sig. Insikten att hans miljoner inte kan skydda hans älskade nioåriga dotter föder en skräck större än någon han tidigare upplevt.

Det er mange år siden jeg leste de første bøkene i serien om Malin Fors. De fem første bøkene er inspirert av årstidene (ja, alle fem), mens de fire neste er inspirert av de fire elementene. Vindsjälar er altså knyttet til luft. 
Kallentoft skriver godt, og spørsmålet er ikke bare om Malin Fors klarer å løse saken før det er for sent, men også om hun klarer å overvinne sine egne, private utfordringer. Anbefales.

Utgitt 2013 på Bokförlaget Forum. Lest som papirbok, på svensk. 


Bok #26: Jordstorm (Malin Fors #8) av Mons Kallentoft.

Omtale: En tidig majmorgon hittas en ung man död i ett dike intill Göta kanal. Han är naken, men kroppen bär inga synliga spår av våld och när Malin Fors och hennes kollegor anländer till platsen råder en märklig tystnad. Det är som om alla röster har dämpats. Mannen identifieras snart som Peder Åkerlund, före detta Sverigedemokrat, utesluten ur partiet på grund av sina rasistiska uttalanden men numera omvänd. Det visar sig att han har blivit mördad. Och när den 16-åriga Nadja Lundin samma kväll anmäls saknad, troligtvis bortförd, finns tecken som tyder på att de båda fallen hänger samman. Men har offren något gemensamt? Varför har de valts ut? Efterhand börjar Malin Fors inse att de har att göra med någon som leker med polisen, som talar via mord och inte tänker låta sig tystas. Vad är det han eller hon vill säga? Det är bråttom att hitta ett svar. Nadja Lundin kan fortfarande vara vid liv.

Bok nummer 8 om Malin Fors er knyttet til elementet jord. Spennende som alltid fra Kallentoft. Utgitt 2014 på Bokförlaget Forum. Lest som papirbok på svensk. 


Bok #27: Anne of Windy Poplars (Anne of Green Gables #4) av Lucy Maud Montgomery.

Omtale: Den fjerde boka om Anne. Mens Gilbert er opptatt med legestudiet, tar Anne jobb som rektor på Summer High School. Hun bor i et stort hus som heter Windy Poplars med to eldre enker pluss deres husholderske. I løpet av sin tid i Summer må Anne lære å håndtere mange av byens innbyggere, inkludert den kranglete Pringle-familien og hennes kollega Katherine Brooke.

Hørt som lydbok i Audible. Første gang utgitt i 1936.


Av julibøkene tror jeg nok at jeg må framheve de to av Mons Kallentoft og 
Døden ved vann av Torkil Damhaug. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)