mandag 16. mai 2016

Bøker lest i 2016; April

Det ble bare fire bøker i April; 
#21 - #24


Aprilbøkene ble:

Bok #21; Pike med perleøredobb av Tracy Chevalier
Fra bokas bakside: Griet er 16 år gammel da hun kommer til maleren Vermeer og hans familie som tjenestepike. Hun er en oppvakt jente som blir svært opptatt av sin mesters arbeid, noe han ikke unnlater å legge merke til. Litt etter litt oppstår en følelse av samhørighet mellom de to, og Vermeer trekker henne inn i sin verden. Hun hjelper ham i atelieret - og til slutt sitter hun modell for ham. Selv om, og kanskje nettopp fordi, dette foregår "i all hemmelighet", gir det grobunn for sjalusi og intriger innen Vermeers familie, og når maleriet er ferdig, venter et dramatisk oppgjør.

Maleriet av piken med perleøredobb finnes i virkeligheten, og det er malt av den nederlandske kunstneren Johannes Vermeer i perioden 1660-1665. Det er omgitt med like mystikk som Mona Lisa, og mange har undret seg over hvem denne piken var. Hvorfor bærer hun en perleøredobb? Er den ekte? Hva er betydningen av hodeplagget hennes? (Bildet kalles også Piken med turbanen.) Hvorfor poserer hun som hun gjør?Hva er det med blikket hennes?
Boka beskriver miljø og omgivelser på en sånn måte at man tror på fortellingen. Det kunne ha foregått akkurat slik. Man kan forstå hvorfor dette ble forfatterens store gjennombruddsroman. ANBEFALES.
Årets tredje utenlandske roman.


Bok #22; En kjole fra Herr Hitler av Torill Brekke
Fra bokas bakside: Liv har isolert seg i familiens sommerhus og planlegger å ta livet av seg. Naboen Irma er tysk og ferierer hver sommer i Norge. De to blir fortrolige. Begge har de en historie som de aldri har fortalt. Irma var kontordame for Gestapo og har en fortid i Norge under okkupasjonen. Livs historie handler om en kjærlighet hun hadde som barn og om en ung manns svik.

Denne boka tar for seg unge menneskers liv, på godt og ondt, og kan ANBEFALESJeg tipset en av elevene mine om den, og jeg er spent på å få høre hva hun syntes. :-)
Toril Brekke var et nytt bekjentskap for meg, men denne boka frister til mer lesestoff fra henne. Hun har skrevet både romaner og noveller - datteren av lyrikeren Paal Brekke. 

Dette var årets andre nyere norske roman for min del. 


Bok #23; Dandy av Jan Guillou
Bok #24; Mellan rött och svart av Jan  Guillou
De to bøkene er bok 2 og 3 i Jan Guillous serie om det store århundret. 

Fra omtalene av bøkene: 
I Dandy får vi vite hva som skjedde videre med Sverre, fra den første forelskelsen i Dresden der han og den engelske ingeniørstudenten Lord Albert Manningham bestemte deg for et liv sammen. Lord Albert introduserer Sverre for Londons kunstnere, bohemer og for den frigjorte Bloomsburykretsen. Der Brobyggerne kretset rundt 1900-tallets ingeniørkunst og teknikk, omhandler Dandy kunstverdenen. En verden som også var sterkt preget av en optimistisk forestilling om at 1900-tallet skulle bli fredens århundre. 
I Mellan rött och svart er første verdenskrig over, og brødrene Lauritzen er hardt rammet både økonomisk og personlig. Det glade tjuetallet er på vei, og Tyskland ser ut til å kunne reise seg på nytt. Hele Europa forestiller seg at det aldri mer kan bli krig, og ingen ser skyggene av ondskap som skal kaste verden inn i en enda større katastrofe. 

Når man først har begynt å lese denne serien, er man bare nødt til å fortsette. Jeg har bytta på å høre bøkene som lydbøker, og lese dem som e-bøker. Jeg hører/leser på svensk - da det er originalspråket. ANBEFALES.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)