mandag 22. februar 2016

Bøker lest i 2015; #56

Bok #56 i 2015
ble
FRA KRISTIANIABOHEMEN, bind 1
av
Hans Jæger

Fra Kristiania-Bohêmen ble utgitt 11. desember 1885 og beslaglagt samme dag. Jæger ble av Høyesterett idømt 60 dagers fengsel for «blasfemi og krænkelse af blufærdighed og sædelighed».


Jæger mistet også stillingen som stortingsstenograf. Det var ikke så mye «pornografien» som medførte at boken ble inndradd, men snarere persongalleriet i boken. Jæger brukte levende modeller, og flere var lett gjenkjennelige. Kristiania var en liten by og forholdene var gjennomsiktige. Bohemen var ikke en entydig «klasse», men et konglomerat av livsinnstillinger og filosofi.

Jæger tok seg retten til å skrive inngående om mennesker som levde, og som han kjente, og det som kanskje skapte den største debatten i samtiden, var nettopp det. Mange vendte ham ryggen etter at boka ble utgitt, fordi de mente at han hadde gått for langt i å skildre noen av sine venner, og deres sørgelige endelikt. Han ble blant annet beskyldt for å ha drevet en av dem til selvmord. D

I dag kan vi kanskje undre oss over hva det var som gjorde at boka ble inndratt og forbudt - dagens samfunn ser litt annerledes ut enn det gjorde den gang, og vi har nok tøyd strikken mange ganger i forhold til hva som ble sett på som akseptabelt da.
Samtidig kan vi kanskje ha godt av å lese boka, med de historiske fakta rundt den i bakhodet. 


Foretar vi oss ting i dagens samfunn, skriftlig og i full offentlighet, som kan være med på å ødelegge noens liv og rykte?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)