tirsdag 7. april 2015

Bøker lest i 2015; #13

Den 13. boka i 2015 ble
I HAVET FINNS SÅ MÅNGA STORA FISKAR
av Sara Lövestam

Fra bokas omtale hos forlaget: Bakom en gardin i Lugnvik står en iakttagare. Det är tryggt bakom fönstret, fyrtiosex millimeter treglasgräns som stänger ute verkligheten. Om man har tråkigt kan man studera barnen som går på förskolan som så lämpligt ligger mitt emot. Man kan följa dem med blicken, vattna sina pelargoner och glömma allt. Tills man inte kan det längre.


På dagisets uteplats står Malte. Han har helt själv hittat en kotte som är alldeles grön, och när han ser på den tänker han inte på det andra. Mamma som bara sover, pappa som en gång kom och hälsade på. Och mannen med det blonda håret, som antingen är hans vän eller något helt, helt annat.

I havet finns så många stora fiskar er en historie om hva som kan hende et barn når beskyttelsesnettet har store hull. Hvordan det hjemme er hemmelig, og hvordan det blir lett for slemme fisker å ta seg inn. Men det er også en fortelling om å minnes, eller ikke minnes, se eller ikke se, finnes eller ikke finnes. Og om det som er fint i det som er stygt.


Fortellingen om Malte og "Iakttagaren" er ikke en sann fortelling - men den kunne ha vært det. Og det er det som gjør den både vond og viktig. Vi får ikke glemme å bruke øynene og se, å reagere og handle, når det er nødvendig.

ANBEFALES!

Svensk, lest som e-bok.

1 kommentar:

  1. Spennende bok du anbefaler. Det er alltid vont å lese om barn som faller gjennom, jeg holder på med en sånn selv akkurat nå. Når boken er velskrevet er det allikevel en fornøyelse å lese. Takk for anbefalingen!

    SvarSlett

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)