fredag 5. april 2013

Bøker lest i 2013; # 11

Bok nr. 11 i 2013 ble Bli hvis du kan. Reis hvis du må. av Helga Flatland


Boka kom ut i 2010, og er tildelt Ungdommens Kritikerpris og Tarjei Vesaas' debutantpris. Noen deler av boka er skrevet på nynorsk, mens andre er skrevet på bokmål.

Måten Helga Flatland skriver på er malende og beskrivende, og man kan se det hele for seg mens man leser. Samtidig går hun under huden på karakterene og vi blir kjent med dem fra flere vinkler. Fortellerstemmen er delt mellom fire, og dette gjør historien levende og nær.

Bokomtale:
Tre unge barndomsvenner - Tarjei, Trygve og Kristian - beslutter å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan. Ingen av de tre kommer tilbake. Hvorfor dro de egentlig? Hva med de som er igjen? Hvilke krefter påvirker våre veivalg - bli eller reise?
Romanen handler om å vokse opp i, være omgitt av og bryte opp fra en trygghet som ikke lenger kjennes trygg. Rammen er lokalsamfunnet guttene kommer fra. Kapitlene gir stemme til to av guttene, og to av de som står dem nær. 
En sår og varm bok med en stille desperasjon.


Dette er ei bok man bør gi litt tid og la synke. Tematikken er aktuell og får leseren til å stille spørsmål og ta stilling...
Som ungdomsbok setter den fokus på aktuelle problemstillinger, og jeg tror mange voksne vil ha utbytte av å lese den. Den vil kunne danne grunnlag for mange flotte samtaler med ungdommer.

ANBEFALES!!

Denne boka kommer inn under kategorien "nyere norske bøker", skrevet etter 2010 - den første i år. Halve boka er dessuten skrevet på nynorsk, så i kategorien "nynorske bøker" har jeg kommet opp i 3,5 (;-)) Ei halv bok igjen for å nå målet om 4.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)