fredag 5. april 2013

Bøker lest i 2013; # 12

Den tolvte boka lest i 2013 ble Viknasaken av Thoralf Johnsen.

Denne boka valgte jeg å lese mens jeg var i praksis før påske, ganske enkelt for å repetere historien jeg hadde lest før.
Et av fagene jeg underviste i under praksisen var samfunnsfag, og temaet var andre verdenskrig. Siden det skjedde mye i distriktet under krigen, som har satt dype, menneskelige spor, var det naturlig å snakke om disse hendelsene i undervisningen. Oldefaren til ei av jentene i klassen var ett av Rinnans offer under Viknasaken...

I bokas forord står det:
Stoffet til denne boka skriver seg for det meste fra rettsreferatene under prosessen mot Rinnan-banden sommeren 1946, og fra intervjuer som forfatteren har hatt med en rekke av de personer som var blandet inn i Viknasaken.
Viknasaken var uten sammenligning den som vakte størst oppsikt under Rinnan-prosessen. Statsadvokat John Lyng skrive i sin bok Forræderiets epoke: "Blant de 50 enkeltsaker som tilsammen danner Rinnan-saken, er det særlig èn som trenger seg fram, - fordi den omfatter hele det tekniske register for Rinnans maskinmessige forræderi, fordi den den spenner over alle menneskelige nyanser. Det er Viknasaken."


Viknasaken er ei bok som flere burde lese. 
Det har gått så mange år siden krigen, og de som opplevde det som skjedde da, går bort en etter en. For en som er født mange år etter krigen kan det være vanskelig å undervise dagens ungdom om det som skjedde da. Vi kan ikke lenger dele erfaringer - det blir bare tomme ord, lest fra ei lærebok. Vi behøver å bli minnet om også denne delen av vår historie. For oss som bor her representerer Viknasaken viktig lokalhistorie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)