mandag 12. august 2019

Bøker lest i 2019; Mars

I mars ble det fem bøker. Fire av dem er bøker for barn og unge, i tillegg til ei krimbok.
To av bøkene var på nynorsk, mens det var ei e-bok og ei lydbok. 



Bok #8; Rovdyret (Anton Brekke #4) av Jan-Erik Fjell
Omtale: Oscar Fiva sitter fengslet på åttende året for drapet på sin venn Henrik Zahl. Fiva har alltid hevdet sin uskyld, og liket ble aldri funnet. Når Zahl plutselig dukker opp igjen, er etterforskningsskandalen et faktum. For det politiet finner, er liket av en nylig myrdet mann. Anton Brekke beordres til å etterforske saken. Samtidig kommer en fransk leiemorder til Norge. På oppdrag for en død mann. Anton kjemper mot større krefter enn han aner, mens et nytt drap planlegges.

Når man først har begynt å høre på bøkene til Jan-Erik Fjell, må man jo fortsette. Spennende krim, og utvikling i sidehistorien om Anton. ANBEFALES!
Årets andre krim og andre lydbok.


Bok #9; Plastpinner juger ikke av Lise Knudsen
Forlagets omtale: Kari er i sorg og betatt av Jon på samme tid.
I et poetisk og knapt språk skriver Lise Knudsen fram et rått, ømt og troverdig portrett av ei jente på grensen til voksenlivet.

Denne boka kom jeg over da jeg var på biblioteket og lette etter ungdomslitteratur som stod på pensumlista til nynorskstudiet. Denne er ikke på nynorsk, men jeg valgte å låne den for å sjekke ut om det er noe jeg kan anbefale for elevene mine. Lettlest om aktuelt tema for ungdom. ANBEFALES for målgruppa
Årets første ungdomsroman


Bok #10; Ildkrøniken av John Stephens
Forlagets omtale: Etter forrige vinters stormfulle hendelser lengter Kate, Michael og Emma etter å fortsette jakten på sine forsvunne foreldre. Men nå er de selv i stor fare, og derfor gjemmer trollmannnen Stanislaus Pym dem bort på Edgar Allan Poes hjem for håpløse og uforbederlige barn. Der, sier han, skal de være trygge. Så feil han tar.
Snart finner fienden barna, og etter en vill jakt havner Kate hundre år tilbake i tid, i et farefullt og fortryllet New York. Mens hun ser etter en måte å komme seg tilbake til broren og søsteren på, møter hun en mystisk gutt hvis skjebne på intrikat – og farlig – vis er bundet til hennes.
I mellomtiden har Michael og Emma reist av sted for å lete etter den andre av Begynnelsens bøker. En rekke ledetråder fører dem til en skjult verden hvor de må forsere bitende snøstormer, oppspore en gammel krigerorden og møte grufulle uhyrer. Kommer Michael og Emma til å finne den sagnomsuste ildens bok – og bli herre over kraften den bærer – før de mister Kate for godt?

Dette er andre bok i serien om Begynnelsens bøker. Jeg leste serien fordi en av elevene mine ønsket å skrive fordypningsoppgave om bøkene. Fantasy for barn og unge, og bøkene kan ANBEFALES til målgruppa.
Årets andre barnebok, og fjerde e-bok.


Bok #11; Marki Marco av Terje Torkildsen

Forlaget sin omtale: Den seksten år gamle Marco bur i byen Moulindam i Belgia. Ein morgon då han snik seg inn i slottsparken, der han går for å studere fuglelivet, oppdagar han ei naken kvinne som står og røyker. Denne oppdaginga blir starten på den beste og verste sommaren i Marcos liv. Både terroristar, galne skogvaktarar og også Marcos næraste familie blir ein livsfare, og Marco må gå i dekning.
Terje Torkildsen debuterte med Marki Marco, og boka er utvikla i samarbeid med 10. trinnet på St. Svithun skole i Stavanger gjennom skoleåret 2005/2006. Torkildsen vann Uprisen for boka i 2009. 


Boka stod på pensumlista mi for nynorskstudiet eg tok sist skoleår. Dette er verkeleg ei bok eg vil ANBEFALE til unge lesarar, - og til vaksne. Godt språk, lettlesen bok på nynorsk.
Årets andre ungdomsroman, og andre bok på nynorsk.


Bok #12; Bestem deg, Tony T, bestem deg! av Erna Ousland
Forlaget sin omtale: Tony er på sommarferie hos bestefaren sin saman med kusina si, Silja. Alt skal vere som vanleg, men ingenting er det. Eit asylbarn er meldt sakna, og alle trur barnet er drukna. Men kva er det som går føre seg på loftet til bestefar? Og kven held kva skjult? Tony opplever for første gong sjølv å måtte finne ut kva som er rett og gale, og han må bokstavleg tala stupe uti.

Også denne boka stod på pensumlista mi for nynorskstudiet. Boka passer for eldre barn, eller yngre tenåringar, men boka kan fungere som nynorsk leseøving for ungdommar også. Aktuelt tema, med eit språk som er lett å lese. Eg ANBEFALER boka!
Årets tredje ungdomsroman, og tredje bok på nynorsk.


Av marsbøkene, vil jeg framheve Marki Marco av Terje Torkildsen. 
Det er ei virkelig god ungdomsbok, på nynorsk. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)