fredag 3. august 2018

Bøker lest i 2018; #29

Bok #29 i 2018;
Kongen
av Kader Abdolah

Fra bokas bakside: Kader Abdolahs nye roman, Kongen, er blant mye annet en fortelling om hvordan Persia på attenhundretallet åpnet dørene mot Vesten. Romanen følger landets hersker, den fargerike Nasser al-din Shah, som var en tyrann, men også en pioner og foregangsmann. Han elsket nye oppfinnelser, han skrev dikt og tok tusenvis av fotografier, men han håpet også at hans eget land kunne preges av det beste i Vesten. Kongen er en sterk og dramatisk roman med solid bakgrunn i det historiske. Her fortelles om bitre intriger og kamper, om familie, og om et miljø som består av både hoffet og palasset, av sjahens katter og 230 haremskvinner.Jeg synes det er veldig interessant å lese historiske romaner, gjerne om fremmede kulturer. Denne boka formidler både kultur og historie, samtidig som den ønsker å vise fortellerkunst fra Persia. Det henvises direkte til de gamle fortellerne, og avsluttes med: "Fortellerne av de gamle kongehistoriene tilpasset alltid historiens forløp og justerte alltid på slutten for å la håpet leve videre. Ingen vet om de fortalte sannheten, men alle skjønner at en historieforteller har frie hender til å avslutte det hele slik han finner for godt. Basert på denne gamle persiske tradisjonen kan det følgende være sant." 
Dette gjør at man ikke kan være sikker på hvor grensen mellom fiksjon og historisk sannhet går i denne romanen. Men den er interessant, den er lærerik, og den gir innblikk i en kultur og en annen tid, som er fremmed for oss her opp i det kalde nord. ANBEFALES.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)