søndag 2. oktober 2016

Bøker lest i 2016; september


At det ble hele 6 bøker i september, 
kommer stort sett av at de har vært lettleste.
Måneden har vært travel på så mange måter, 
og når man bare får lest noen minutter før man sovner på kvelden,
blir det ikke mange store leseopplevelser av det.
Heldigvis fungerer lesing også som avslapping og avkobling!De seks bøkene ble:

Bok #48; Sønnavind 82 - Ekteskapelig ulykke av Frid Ingulstad.

Historien om Elise Thoresen og familien hennes går videre, men positive og negative opplevelser. Underholdende.


Bok #49; Høyt henger de av Lene Lauritsen Kjølner
Forlagets omtale: En kosekrim med særegen varme og humor, lekende lett språk og troverdig spenning.
Olivia går ofte tur med hunden sin på den idylliske øya Ankerholmen utenfor Tønsberg. En dag snubler hun over noe som skal riste liv i den fastlåste tilværelsen hennes - på godt og 
vondt. For hovedstadsadvokaten Fridtjof Prebensen dingler livløs fra et rep på verandaen til Nilsens hytte, og politiet kobles raskt inn i saken. Men Olivia klarer ikke la være å etterforske litt på egen hånd. For bopliktkonflikten har tydeligvis nådd nye høyder på den idylliske øya, og ingen forblir urørt av det som skjer.


Lene Lauritsen Kjølner var en ukjent forfatter for meg da jeg kom over denne boka på Norli's leseapp, men jeg likte boka så godt at nå har jeg like godt lastet ned neste bok om Olivia Henriksen også. Dette var ingen typisk krimroman der vi følger ansatte i politiet. I stedet ser vi etterforskningen gjennom en utenforståendes øyne. Om det virkelig er mulig for en som ikke er politi å få kjennskap til så mye av etterforskningen, stiller jeg meg spørsmål ved, men likevel var dette en god historie, spennende og samtidig litt "nedpå". Jeg likte den.


Bok #50; Juvikfolke' (del 1) av Olav Duun
Duuns hovudverk Juvikfolket omfattar seks bøker. Romansyklusen skildrar livet til seks-sju generasjonar juvikingar på 1800- og inni i 1900-talet. Sentralt i Juvikingar står den sterke og omsynslause ættehøvdingen Per Anders. 

Per Anders har frigjort seg fra livet som husmann gjennom fysisk styrke, hardt arbeid og jernvilje. Han slår seg ned i Juvika, der han rydder jord og bygger hus til nye generasjoner. En av de neste i slekten er Anders, så følger Per, Anders og Per igjen, slik skikken var. "Dei var mange og dei var kjempekarar mest alle saman", heter det i Juvikingar, dessuten er dette "eit kaldt folk": Hver mann må vise at han er mer verdt enn andre! 

Her, som i andre av Duuns bøker, kjemper gode krefter mot onde, kultur mot natur, og idealer og fellesløsninger mot råskap og egoisme. Mottoet er "overlevelse". Ett tema er "det store hamskiftet", overgangen fra bondesamfunn til moderne tid. Et annet er slektens betydning, forholdet mellom individ og fellesskap og utviklingen fra selvhevdelse til samfølelse.

Resten av Juvikfolke' venter, men akkurat når det blir, har jeg ikke bestemt. ;-)


Bok #51; Tre søstre 46 - Falske toner av Bente Pedersen
I Trømsø går det mot bryllup for Mathilde og den kjekke kapteinen Dmitrij.Vel hjemme i Målselv har Anna et hett stevnemøte med drengen Peder - som har en overraskelse på lur.
Bok #52; Tre søstre 47 - Lykkejeger av Bente Pedersen
Ingrid og Gjermund går motvillig med på at drengen på Flomslett får gjøre kur til Anna. Men det unge paret får motstand fra uventet hold. 
Bok #53; Tre søstre 48 - Bydame av Bente Pedersen
Mathilde og Dmitrij er lykkelige i Russland, men Mathilde sliter med å lære språket og føler seg ensom i det nye landet. Gjermund har skjønt at Thomas er forelsket i Anna, og at Anna ikke ville ha reist til Tromsø hvis hun hadde visst hva Thomas følte for henne.

Tre bøker i Tre søstre-serien er grei lektyre når hodet er fullt av tanker og omtanke. Herlig avslappende og underholdende.


September ble en måned med bare norske forfattere (av de bøkene som er ferdiglest i hvert fall), og det spenner fra serieromaner til en klassiker som Juvikfolke'. Ikke årets beste lesemåned, men jeg satser på at oktober blir bedre. 

2 kommentarer:

  1. Noen ganger har vi det travelt, så da er det godt med små leseøkter før sovetid. Ser ut som serieromanene har fått mye oppmerksomhet :) Ønsker deg en fin uke og en fin ny lesemåned!

    SvarSlett
  2. Jeg misunner dere som har det travelt, det er et savn. Ser ut som du har hatt en fin lesemåned til tross for at du har hatt det travelt:)

    SvarSlett

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)