søndag 19. januar 2014

Sundagsro...

Søndag igjen,
og Mari vil ha smakebiter av det vi leser akkurat nå.

Denne uka har jeg levd i fortiden, kan man si. Jeg har lest Medmenneske av Olav Duun, som ble utgitt i 1929, og begynt på neste bok i trilogien, Ragnhild, som ble gitt ut i 1931. I tillegg har jeg begynt på ei diktsamling som jeg har hatt på leselista mi ei stund,- nemlig Haugtussa av Arne Garborg. Den ble gitt ut så tidlig som i 1895.

Da jeg var ganske lita, leste mamma høyt fra Haugtussa for meg, og historien om Veslemøy ble levende. Siden den gangen har jeg vært glad i diktene i Haugtussa. Før jul brukte jeg ett av dem i eksamensoppgaven i kunst & håndverk.

Smakebiten i dag kommer fra ett av diktene; Sundagsro - ganske enkelt fordi de to første strofene passer perfekt til været i dag. :-)

Frosten knakar
i nòv og vegg;
soli gløser
og søv og legg
sitt eldskin raudt yvi snøen.

Frostskodda heng
som svivande bru
yvi isar og heid
i upp og i sud;
men fri ligg vinterstill bøen.Et gammeldags språk med noen vanskelige ord,
men vakkert ...


Flere smakebiter i bloggen

6 kommentarer:

 1. Jeg skulle ønske jeg var mye, mye flinkere til å lese eldre bøker! Det blir så ofte til at jeg leser det som er nytt. Jeg fikk 8 Alfred Hauge bøker av noen venner som skal flytte så det ville jo være en god start :-) Ønsker deg en fin søndagskveld!

  SvarSlett
 2. Tack för smakbiten och ha en fortsatt trevlig söndags kväll.

  SvarSlett
 3. For en fin smakebit! Jeg holder meg også i forrige århundre, og det før det. Amalie Skram fra 1850 og Maria Lang fra 1956. Gøy å lese sånn litteratur innimellom alt det nye som kommer ut. Håper du har hatt en fin søndag :)

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten, det kändes tidstypiskt i språket.

  SvarSlett
 5. Vakkert. Og så fint at flere bloggere kommer med gamle forfattere og med dikt.

  SvarSlett

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)