søndag 5. januar 2014

Smakebit - fra norsk krim...

Det er tid for årets første smakebit hos Mari;
smakebit fra den boka som leses akkurat nå.

Selv holder jeg med på to bøker. Orkideens hemmelighet av Lucinda Riley som e-bok og I mørket er alle ulver grå av Gunnar Staalesen, som papirbok. 
Begge har jeg hatt "liggende på vent" ganske lenge, og begge svarer til forventningene,- hver på sin måte.

Orkideens hemmelighet er en vakker slektshistorie, litt som en blanding av den gamle barnebokklassikeren Den hemmelige hagen, litt Jane Austen og litt Kate Morton. Elsker den, så langt...

Søndagens smakebiter kommer likevel fra Varg Veum-boka av Staalesen. Han har et fabelaktig språk, og som norskstudent fryder jeg meg over en del formuleringer.

Fra side 7:
"Fra vinduene mot nord sildret ettermiddagslyset inn gjennom nikotingule gardiner, og mellom vinduene hang det brunaktige keramikkrelieffer på grønn bunn. Bakerst i lokalet, der serveringsdisken var, skildret et stort veggmaleri i falmet blått mot gulaktig gipsbunn travelheten på havnen, for at størsteparten av klientellet skulle føle seg hjemme."

Fra side 81:
"Jeg passerte Sotra-broen med sørvesten inn fra siden. I nord lå Askøy godt pakket inn i skittengrå bomull, for ikke å komme til skade under frakten. Da jeg nærmet meg byen, lå tåkeskyene og glefset nedetter fjellsidene, som for å spise opp de aller siste restene av sommeren som knapt hadde vært der."

Utrolig god skildring, spør du meg, og det gir boka og historien en ekstra dimensjon.


Flere smakebiter hos Mari.

8 kommentarer:

 1. Jeg leste flere Varg Veum bøker da jeg gikk på videregående og skulle skrive en oppgave om Gunnar Stålesen.
  Lucinda Riley har jeg lest Lavendel hagen. den likte jeg veldig godt og jenta på klippen står på vent i bokhylla. Må nok også lese Orkideens hemmelighet

  SvarSlett
 2. Har ikke lest noe av disse forfatterne. Men skal ta en nærmere titt. ;)
  Enig med deg at det var fine og litt uvanlige beskrivelser. Miljø- og personbeskrivelser betyr mye i bøker.
  Godt nytt år! :)

  SvarSlett
 3. Har läst flera av Staalesens böcker och även om jag tycker om Varg Veumböckerna på ett speciellt sätt så är det hans trilogi om Bergen som jag älskar!
  Har några Varg Veum bland hyllvärmarna. Kanske dags att ta tag i dem...

  SvarSlett
 4. Litt flaut å innrømme det, men jeg har ikke lest noe fra disse forfatterne enda jeg tror jeg har kommet til å like de begge på forskjellige måter:) Har da liggende noen Riley bøker i bokhyllen ulest, kanskje jeg må finne de frem iløpet av. Takk for smakebiten! Ha en fin fin søndag videre!:)

  SvarSlett
 5. Ah! Nydelige smakebiter som fikk meg til å ville lese Staalesen igjen. Mener å ha lest at han kommer med ny bok i år?
  Lucinda Riley hører jeg så mye om for tidrn, st jeg tror jeg må på biblioteket en tur!

  SvarSlett
 6. Varg Veum... det finns väl filmer också? Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 7. Jag har inte läst något av Gunnar Staalesen, men han verkar tycka väldigt mycket om adjektiv, speciellt färger :)

  SvarSlett
 8. Nå er det jammen lenge siden jeg leste Staalelsen, og likte de to smakebitene :)

  SvarSlett

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)