mandag 25. november 2013

Bøker lest i 2013; # 46

Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land 
av Dag Solstad

ble den 46. boka jeg leste i 2013
- med stor møye og stort besvær...

"Høsten 1968 står en nybakt lektor på jernbanestasjonen i Larvik. Han skal snart begynne i sin første jobb, og har et sterkt ønske om å bli en normal og nyttig samfunnsborger, med jobb, familie og leilighet. Få år senere trekkes han inn i det som skal bli AKP(ml). I mange år domineres hans liv av Partiet, som han fortsatt er medlem av da han nedtegner sin beretning om disse årene. Han er 42 år gammel, skilt, hybelboer, og Kina er ikke lenger Den store Utopi."

Da Gymnaslærer Pedersens beretning... kom ut i 1982 var mottagelsen overveldende, og romanen er blitt stående som et av Solstads hovedverker, står det på baksida av boka.

Vel, om det er tilfelle, frister det absolutt ikke å lese noen av de andre bøkene han har skrevet. For dette var triste, spesielle greier. Det verste med boka, som jeg bet meg merke i etter noen få sider, er de skrekkelig lange setningene, med innskutte bisetninger i evigheter. I tillegg er ikke boka inndelt i kapittel - så hvor skal man ta en pause fra denne elendigheten?!?
Uff, nei - dette var tungt lesestoff, om et tema som interesserer meg midt i ryggen. Var ubeskrivelig glad da jeg hadde lest siste ord.
(Nå gjenstår bare et muntlig innlegg om boka i norsktimene til uka...)

STYR UNNA!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)