onsdag 10. juli 2013

Bøker lest i 2013; # 27

Den 27. boka jeg leste i 2013, ble: 
Morgen i Jenin 
av Susan Abulhawa.

Bokens baksidetekst:
Palestina, 1941. I den lille landsbyen Ein Hod fører en patriark sitt følge med familiemedlemmer og arbeidere gjennom olivenlundene. Mens de går mellom trærne, faller de grønne fruktene til marken og velsigner folket med årets bugnende grøde.

1948. Abulheja-slekten jages fra forfedrenes land i Ein Hod og blir tvangssendt til en flyktningleir i Jenin.
Det er Amal, patriarkens sønnedatter, som forteller om lillebroren som ble stjålet i kaoset som oppsto og hvordan han vokser opp hos et israelsk ektepar, mens den andre broren allerede som ung er villig til å ofre livet for palestinernes sak. En dag står brødrene ansikt til ansikt.

Amals historie er både vakker og grusom. Den handler om stjålet barndom, om å være mor under umenneskelige forhold, om knuste drømmer og om tap - men mest av alt om forsoning og kjærlighet.

Som det står i baksideteksten; denne boka er både vakker og grusom. Den gir palestinerne en ny stemme, på en måte. I nyhetene får man bare vite noe av det som angår krigen i Midt-Østen. Noen synes vi får vite for lite av den uretten som gjøres overfor Israel, andre tar Palestina i "forsvar". Saken er vel heller den at vi får vite lite om hva den vanlige mann og kvinne, både av arabere og israelere opplever, hvordan de har det midt i all krigen og storpolitikken. De bodde side om side i mange, mange år, og tvangsflytting av mennesker har vel aldri ført så mye godt med seg...
Man behøver vel ikke å være rakettforsker for å forstå at det å opprette en ny stat, som plaster på såret, og fordrive de menneskene som bodde der fra før, ikke var den smarteste løsningen, den gangen i 1948. Trodde virkelig mennesker i styre og stell at det ville løse problemer?

Det er mange som har kraftige meninger om både Palestina og Israel, - Israel er jo Guds folk. Jeg har ikke engasjert meg i diskusjonen, og vil helst unngå det - men jeg tror det er forskjell på folket Israel, og staten Israel. Min norske hjerne og tankegang har vansker med å forstå... men er det virkelig slik at disse "brødre-folkene" ikke kunne ha levd sammen i fred og fordragelighet om de hadde fått muligheten?

Uansett mening og ståsted - denne boka åpner for nye impulser og tanker - ANBEFALES!


Utgitt i 2010 - første gang i Norge i 2011, og kommer derfor inn under kategorien nyere utenlandske bøker. Dette er den første boka jeg leser i denne kategorien i år. Jeg leste den som e-bok,- den 6. i år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)