søndag 20. januar 2013

Bøker lest i 2013; # 1

Den første boka lest i 2013 er fullført. Lest på e-bok i stille stunder med god konsentrasjon og oppmerksomhet...
"Sofies verden" av Jostein Gaarder er ikke ei bok man skummer igjennom.


Hovedpersonen, Sofie, mottar uventet flere mystiske brev med filosofiske spørsmål, og etter hvert får hun et helt brevkurs i filosofiens historie fra egenutnevnt filosofilærer Alberto Knox. De starter med mytene om de første greske filosofene og fortsetter med Sokrates, Platon og Aristoteles helt opp til middelalderen og videre til våre dager. Sofie lærer om viktige personer som Kant, Kierkegaard, Darwin og Freud.

Da Sofies verden ble utgitt i 1991 visste man lite om hvor mye romanen skulle bety for norsk litteraturhistorie. Hvem ville trodd at en bok om filosofihistorie rettet mot ungdom skulle ende opp som verdens mest solgte roman i 1995? 
Nøkkelen til suksessen kan ha vært at Jostein Gaarder skrev en "fagbok" med en språklig blanding av sakprosa og skjønnlitterære virkemidler. Gaarder gjorde samtidig et smart trekk ved å forenkle det filosofiske språket, slik at man ikke trenger høyere utdanning for å forstå de oppfatninger og meninger som de ulike filosofene sto for. Sofies verden kan derfor sies å være et viktig bidrag for studenter som studerer filosofi.

Selv begynte jeg å lese Sofies verden på slutten av 90-tallet, men leste den aldri ferdig den gangen. Da jeg begynte på den nå på nyåret, hadde jeg en helt annen forutsetning for å ta fatt på den, og har oppdaget at den er relevant i forhold til mye av det vi lærer i pedagogikk og etikk.
Måten boka er skrevet på, med de forskjellige kapitlene til hver filosof, gjør at den faktisk kan brukes som oppslagsverk i enkle spørsmål.

IKKE EI BOK MAN LESER FOR UNDERHOLDNING KANSKJE, OG DEN EGNER SEG NOK IKKE FOR ALLE - men for de interesserte er den vel verdt noen timer...

4 kommentarer:

 1. En bok som ligger i min hylla och väntar på att jag ska ta mig tid med den :) Läste i den för länge sedan, men, som du, inte hela! Men snart så!

  SvarSlett
 2. Litt av et sammentreff å lese innlegget ditt. Tenkte på den senest i går der den står i bokhylla. Som deg begynte jeg på den og ble ikke ferdig. Og i går tenkte jeg; kanskje på tide med et nytt forsøk. Hmm, en til som jeg kan lese fremover.

  SvarSlett
 3. Kanskje det kanskje..
  Så flott at du deler!

  Ha fin veke kjære namnesøster :-)

  SvarSlett
 4. Kom ihåg att den här boken var i ropet för några år sedan.

  Ha en fin vecka
  // Lissen

  SvarSlett

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)