søndag 9. september 2012

Bøker lest i 2012; # 29

Den 29. boka lest i 2012 ble en gammel klassiker; VICTORIA av Knut Hamsun.

Victoria(1898) er historien om den sanseberusende og altoppslukende, men ofte så vanskelige kjærligheten mellom kvinne og mann.
Dikteren Johannes hører til Hamsuns tallrike persongalleri av begavede og hudløse nevrotikere. Romanen har siden lanseringen vært blant dikterens mest populære, ja, en av de mest leste og verdsatte kjærlighetsskildringer i norsk litteratur overhodet.

Det er vel, strengt tatt, ikke så mye mer å tilføye i beskrivelsen av denne boka. Klassikerens språk er gammeldags, og passer historien perfekt i mine øyne. Boka er gammeldags romantisk, ispedd tragedie, og det kjennes på et vis bra å endelig ha lest en av Hamsuns bøker. Dette var faktisk den først for meg, og jeg burde vel lese flere etter denne. Spesielt med tanke på at Hamsun skal ha tilbrakt noen måneder på vår paradis-øy på Helgeland, riktignok før den kom i familiens eie.

Victoria er et "must" for den som er interessert i bøker og norske forfattere. Ikke nødvendigvis for det er en storslagen historie, men fordi den er en del av vår kultur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)