tirsdag 25. september 2012

Bøker lest i 2012; # 32

Den 32. boka i år ble også ei barnebok; jeg har vært inne i en stim de siste ukene der jeg har lest pensumlitteratur i norsk.
Tonje Glimmerdal av Maria Parr ble utgitt på Samlaget i 2009, og har allerede rukket å bli noe av en klassiker blant barnebøkene. Etter å ha lest den og analysert den i klassen, har vi nå som oppgave å skrive en fagtekst om boka. Det skal bli gøy - faktisk!
For boka er bare helt fantastisk! 
Tonje Glimmerdal er det einaste barnet i Glimmerdalen, og den tøffaste jentungen dalen har sett på lenge. Bestevennen til Tonje er biske Gunnvald på 74 år, og dei to kjenner kvarandre ut og inn. Eller gjer dei eigentleg det? Då Gunnvald hamnar på sjukehuset med broten lårhals, oppdagar Tonje at han har halde hemmeleg noko stort som trugar med å øydelegge det gode livet i Glimmerdalen for alltid. Medan våren kjempar med snøen og får fjella til å glitre og elva til å buldre, kjempar Glimmerdalens vesle dunder for å berge lykka og feletonane for verdas beste bestevenn, godt hjelpt av mottoet: Fart og sjølvtillit!

Boka er skrevet på nynorsk, hverdagslig og enkelt i språkformen ispedd noen friske ord og uttrykk. Tonje er noe for seg selv, og vi blir godt kjent med denne tøffe jenta. Hun er nok et forbilde for mange barn som leser denne boka, og hun står for sunne og gode verdier. 
Vi får vite noe om hvordan et farsforhold kan, eller burde være, om ekte vennskap og at det er lov å forandre seg, bare man tar hensyn til dem rundt seg.
Tonje utfordrer seg selv og dem rundt seg, hele tiden. Det er bare å henge med i svingene, når hun lever ut mottoet sitt(Fart og sjølvtillit!).
ANBEFALES for barn mellom 8 og 12, OG voksne!

2 kommentarer:

 1. Eg har begynt å lese boka.
  Den er så morsom at eg lo så tårene trilla.
  Er ikkje koma så langt, den ligg på hytta og ventar til neste helg,

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant den er morsom! Fabelaktig, spør du meg. :-)

   Slett

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)