søndag 1. april 2018

Bøker lest i 2018; mars


Jeg klarte å fullføre sju bøker i mars, og det er jo en smule bedre enn februar. 
Det ble hele fire ungdomsbøker, en klassiker, en tegneserie og en historisk biografi.

Bok #6: Barsakh av Simon Stranger
Forlagets omtale: Som tenåringsjenter flest er Emilie opptatt av hvordan hun ser ut. Av klær, kropp og kalorier. Men Emilie går lenger. Hun trener hver dag og spiser så lite som mulig. Hvert måltid er en kamp.
Nå er Emilie på ferietur med familien sin på Gran Canaria. Etter en lunsj legger hun ut på en joggetur. Samtidig driver en båt med afrikanske flyktninger med havstrømmene bare noen kilometer unna. Snart skal livene deres møtes.

Denne boka har jeg hatt lyst til å lese etter at forfatteren var innom det lokale biblioteket i fjor, og fortalte om bøkene sine. Ungdomsroman til tross, så har den mye å si til voksne også. Fant boka i Storytel-appen, og hørte den som lydbok på tur til og fra jobb. Dette ble den andre ungdomsboka i år. 
ANBEFALES


Bok #7; Amtmannens døtre av Amalie Skram
Amtmandens Døttre ble utgitt i to deler i 1854 og 55. Det er en kjærlighetsroman med ulykkelig slutt, og den betraktes som Norges første samfunnskritiske roman, eller tendensroman. Den regnes også som en forløper til realismen, såkalt poetisk realisme, siden Collett "satte problemer" under debatt i denne romanen. 

Hvert år kommer jeg inn på denne romanen i norskundervisninga, siden den var (er) en viktig brikke i norsk litteraturhistorie. I år fant jeg ut at de var på tide å lese den selv. Jeg fant den som ebok i appen til Bibliotekene, og jeg brukte ganske lang tid på å fullføre den. For å si det sånn, så var vi ferdig med noen tiår med litteraturhistorie, før jeg var ferdig med boka. Men interessant var den! Når man leser ei bok som ble utgitt for mer enn 160 år siden, og finner tema som er aktuelle fremdeles i dag, skjønner man hvorfor den har blitt en klassiker. 
ANBEFALES! 


Bok #8; Verdensredderne av Simon Stranger
Forlagets omtale: Emilie er 17 år og opptatt av gutter og mote. Inne i en klesbutikk treffer hun på en gutt som fester klistremerker med slagord over noen t-skjorter. Slagord om urettferdighet. Om utnytting av arbeidere i den tredje verden. På den andre siden av jorden lever Reena, en 12 år gammel jente som har sydd akkurat disse t-skjortene, på en fabrikk i Bangladesh.
Verdensredderne handler om mennesker som lever på bunnen av samfunnet, og om en gruppe norske ungdommer som vil gjøre noe med det.

Nok ei bok med aktuelt tema, som forhåpentligvis får flere enn meg til å åpne øynene. Jeg liker Simon Strangers måte å skrive på! Denne leste jeg som ebok, i tillegg til at jeg hørte deler av den som lydbok (begge deler i Storytel-appen). Dette ble den tredje ungdomsboka i år, og med den har jeg nådd lesemålet mitt innen den sjangeren. 


Bok #9; Fremtidens araber del 3 av Riad Sattouf
Om boka: I tredje del av Fremtidens araber begynner livet i den syriske landsbyen å tære på den lille familien. Riads mor lengter hjem til Frankrike, der skolene er bedre og det finnes supermarkeder. Faren, derimot, slites mellom ønsket om å være moderne og tilhørigheten til den syriske storfamilien. Da han omsider får et jobbtilbud, blir det ikke helt som familien har tenkt …


Denne hadde jeg gledet meg til siden jeg leste de to første bøkene i serien. Interessant å få et innblikk i en annen kultur, og det trenger vel flere enn meg. Det kommer visst flere bøker i serien, så nå er det bare å vente på neste. :-) ANBEFALES


Bok #10; De som ikke finnes av Simon Stranger
Forlagets omtale: Overalt lever papirløse mennesker, de som ikke finnes. Samuel fra Ghana vet hva det vil si å ofre alt i håp om et nytt og bedre liv i Europa, da han flyktet til Gran Canaria. Den gangen forsøkte norske Emilie å hjelpe. Til slutt ble Samuel likevel funnet og tvangsreturnert. Det siste han fikk av Emilie, var en lapp med adressen hennes. Nå står han utenfor huset hennes i Bærum. Bak seg har han opplevelser ingen i dette landet vet noe om.

Den siste boka om Emilie og Samuel har ingen happy ending, men hvor realistisk hadde det vært? Igjen stilles det noen spørsmål ved ting i samfunnet. Viktige spørsmål! Les og bedøm selv ... 


Bok #11; Uglies av Scott Westerfeld
Om boka: Uglies er den første boken i en trilogi som foregår i en framtidig pen-verden hvor alle blir operert som 16 åringer for å bli vakre som supermodeller. Store øyne, fyldige lepper, ingen er for tykke eller for tynne. Alle er perfekte. De fleste tenker at det er bra, at ingen lenger dømmes av utseendet alene. Men for dem som bor i Smoke, et opprørersamfunn langt utenfor sivilisasjonen, er situasjonen en annen: Tenåringene her nekter å la seg operere. Hovedpersonen Tally oppdager snart at pen-verdenen er alt annet enn pen når det kommer til stykket.

I boka er handlinga lagt til framtida, og her fortelles det hva som har skjedd med jorda vår. Som ei løsning på problemet med mobbing o.l. får alle en plastisk operasjon på 16-årsdagen, og med det er dagene som stygg forbi. Alle er like, og alle tenker likt. Kan sånt være sunt? Fokus på utseende, kroppspress, men også det å passe inn, stå opp for seg selv og vennene sine, og handle ut fra egen overbevisning. Denne boka har mange lag!

Selv skulle jeg bare lese den fordi en av elevene brukte den i fordypningsoppgaven sin, men nå tror jeg sannelig jeg blir nødt til å lese bok nummer 2 i serien også. (Selv om dette er fjerde ungdomsbok i år, og jeg har nådd lesemålet i den kategorien.) 
Lånte boka på biblioteket, men da i engelsk versjon. Leste i den, og hørte halvparten som lydbok på engelsk (Storytel), før jeg fullførte den som ebok i bibliotek-appen.


Bok #12; Tungtvannssabotøren av Gunnar Myklebust
Om boka: Dette er boken om en av de siste gjenlevende tungtvannssabotørene, lederen for hele aksjonen på Vemork i 1943, den legendariske Linge-karen og SOE-agenten Joachim Rønneberg. En eventyrlig historie om kaldblodighet, handlekraft og overlevelse, mot alle odds.
Bare 21 år gammel bestemte Rønneberg seg for å ta del i frihetskampen fra Storbritannia. Her ble han rekruttert til Norwegian Independent Company No. 1 av Martin Linge selv, og etter hvert ble han instruktør innen det britiske SOE. Etter tungtvannsaksjonen dro Rønneberg og sprengningslaget i full uniform på ski tvers over Sør-Norge til Sverige - en ferd på om lag 500 km i temperaturer ned mot 20 kuldegrader. Hele det siste krigsåret lå Rønneberg i skjul i de ugjestmilde Tafjordfjellene. Sabotasjegruppen han ledet, "Fieldfare", sto blant annet bak sprengningen av Stuguflåten bro i januar 1945.

Denne boka lånte jeg på biblioteket fordi en av elevene skulle skrive om Tungtvannsoperasjonen i fordypningsoppgaven sin. I oppgaven brukte han tv-serien, men han ønsket å finne ut hvor nært opptil det som virkelig skjedde, serien var. Og da måtte jo jeg også lese meg opp på fakta.
ANBEFALES!



Det er vanskelig å velge en favoritt denne måneden.
Alle sju er gode, hver på sin måte. 
Tror likevel at jeg vil framheve trilogien til Simon Stranger, 
sammen med tegneserien av Riad Sattouf.

1 kommentar:

  1. Så kjekt at du har lest Simon Stranger sin ungdomsserie, jeg har også lest den, og likte den kjempegodt! Amtmannens døtre er også en favoritt, men så har jeg trykket Amalie til mitt hjerte, og fosset gjennom "alt" hun har skrevet.
    Ønsker deg en flott lesemåned i april!

    SvarSlett

Takk for at du tok en tur innom bloggen min, og en kommentar fra deg betyr mye. Blogging er ikke det samme uten kommentarer... :-)