fredag 29. november 2013

Bøker lest i 2013; # 47


Bok nr. 47 i år ble
Naustet
 av Jon Fosse

Etter to-tre sider utbrøt jeg til Mannen; jeg kommer til å bli gæern før jeg er ferdig med denne boka...

Jeg ble ikke det,
men jeg har vel knapt lest noe som ligner på denne boka.
Og det er ingen tvil om hvilke virkemidler hr. Fosse gjør seg bruk av. For å si det sånn; boka på 127 sider kunne ha vært skrevet på 40. Her får vi gjentakelser, gjentakelser, gjentakelser.

Etter å ha lest boka er man ikke i tvil om at hovedpersonen bærer på ei uro, som han ikke vet hvor kommer fra, at han har møtt Knut'en etter ti år, og at godeste Knut har giftet seg og fått to døtre. Mora til hovedpersonen går omkring nede i første etasje i huset, mens tv'en står på,- og hovedpersonen selv sitter på rommet sitt og skriver. For å bli kvitt uroa... som kom da han traff igjen Knut'en.

Depressivt og lite progressivt.
STYR UNNA!

tirsdag 26. november 2013

Hemmelig (bok)nisse

Lattermilds bokblogg kom jeg over noen koselige og morsomme spørsmål i denne førjulstida. Jeg er nok av dem som ønsker meg bøker til jul, og ved å sjekke ut hva jeg har svart på spørsmålene under, kan kanskje noen få noen fine tips til hva som er lurt å kjøpe til meg...

* Hvilke(n) sjanger(e) leser du helst?
Jeg leser i grunnen det meste - alt fra biografier til historiske romaner, dikt og noveller, samtidsromaner og romaner om aktuelle tema - men jeg må nok innrømme at jeg er svak for svensk krim...

* Har du en favorittforfatter? Og har du/har du lest alt av ham/henne (altså: Er det noe poeng i å sende deg en bok av den forfatteren eller ikke)?
Henning Mankell har vært en favoritt i mange år, men jeg har ikke alle bøkene av han(har stort sett holdt meg til Wallander-bøkene). Den siste; "Handen", har jeg ikke...
Stiftet bekjentskap med en ny norsk forfatter i vår; Helga Flatland. Jeg har lest de to første bøkene hennes, og den tredje; "Det finnes ingen helhet", som kom nå i høst, står høyt på ønskelista

* Leser du på andre språk enn norsk? Hvilke?
Jeg har bare lest ei engelsk bok, og behøver nok mer trening der. Ellers leser jeg veldig gjerne på svensk. Svenske forfattere foretrekker jeg å lese på originalspråket. Det er ofte mye som forsvinner i oversettelsen.

* Hører du på lydbøker? I hvilket format, i så fall?
Har aldri hørt lydbok!! Men barneboka til Odd Nordstoga vil jeg ha på lydbok

* Samler du på bøker av noen spesifikk forfatter eller av en spesiell type eller med et spesielt tema?
Synes det er greit å ha alle bøkene av noen forfattere; som alle Wallander-bøkene, eller bøkene til andre favorittforfattere som Theorin, Kallentoft, Läckberg, Flatland osv. osv.

* Har du noen lister over hva du har lest og/eller hva du eier, i så fall hvor?
Skriver liste over leste bøker på bloggen, og så har jeg ei liste på data'n over de bøkene i bokhylla som jeg ikke har lest.

* Hva er du ute etter når du leser? (Ut)dannelse, eventyr, romantikk, hjernetrim, nye erfaringer eller noe helt annet?
Litt forskjellig - for det endrer seg etter dagsform og ståsted og interesse der og da. Noen ganger vil jeg ha noe litt tyngre, mens andre ganger er en serieroman helt ok.

* Finnes det noen sjanger eller forfattere du IKKE vil lese?
Er ikke så gira på vampyrer - har lest ei sånn bok i forbindelse med norskstudiet, og det var vel nok. Har også gjennom studiet funnet et par forfattere som det ikke frister å lese mer av. Dag Solstad er en av dem.

* Hva har du lest (eller påbegynt) og tenkt «Aldri mer!» om?
Jepp! Det blir vel som å banne i kirka, men Knut Hamsun og Segelfoss by var en av dem.

* Finnes det noen forfatter eller sjanger du har tenkt å lese, men som du ikke har kommet deg til ennå?
Ikke som jeg kommer på i farten...

* Er det noen bøker du leter etter og som du skulle bli særlig glad for å få?
"Handen" av Henning Mankell og "Analfabeten som kunde räkna" av Jonas Jonasson

Så følger noen spørsmål som skal hjelpe nissen med fyllmassen:
* Har du noen hobbyer utenom lesing?
Håndarbeid; strikking og hekling - og andre kreative ting

* Samler du på noe?
Engler!!

* Hva er favorittfargen din?
Grønn

* Har du noen favoritt-tv-serier eller favorittfilm?
Hm... Ser ikke så mye tv, men Bones og Mentalist er spennende

* Foretrekker du te eller kaffe? Eventuelt hva slags?
Kaffe drikkes hver dag, og det MÅ være grønn Zoegas
* Hva slags snop liker du best?
Hvit sjokolade - skikkelig usunt

* Hva er din marerittjulegave?
Sannelig om jeg vet... Mokkabønner, kanskje ;-) Eller dadler

* Hva er din drømmejulegave?
Bøker, selvfølgelig. Pluss noen engler

* Er du allergisk mot noe, eller er du for eksempel veganer (viktig punkt!)?
Jeg er allergisk mot dyr med pels; hunder, katter, kyr og hester. Ellers er jeg ganske enkel å ha med å gjøre.
Dette var altså en rekke spørsmål du kan svare på på egen blogg i løpet av de nærmeste dagene for å hjelpe nissen din i gang. Er det noe mer du synes han bør vite, legger du selvsagt til det. 
Legg inn lenke til innlegget ditt hos Lattermild, her!

mandag 25. november 2013

Bøker lest i 2013; # 46

Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land 
av Dag Solstad

ble den 46. boka jeg leste i 2013
- med stor møye og stort besvær...

"Høsten 1968 står en nybakt lektor på jernbanestasjonen i Larvik. Han skal snart begynne i sin første jobb, og har et sterkt ønske om å bli en normal og nyttig samfunnsborger, med jobb, familie og leilighet. Få år senere trekkes han inn i det som skal bli AKP(ml). I mange år domineres hans liv av Partiet, som han fortsatt er medlem av da han nedtegner sin beretning om disse årene. Han er 42 år gammel, skilt, hybelboer, og Kina er ikke lenger Den store Utopi."

Da Gymnaslærer Pedersens beretning... kom ut i 1982 var mottagelsen overveldende, og romanen er blitt stående som et av Solstads hovedverker, står det på baksida av boka.

Vel, om det er tilfelle, frister det absolutt ikke å lese noen av de andre bøkene han har skrevet. For dette var triste, spesielle greier. Det verste med boka, som jeg bet meg merke i etter noen få sider, er de skrekkelig lange setningene, med innskutte bisetninger i evigheter. I tillegg er ikke boka inndelt i kapittel - så hvor skal man ta en pause fra denne elendigheten?!?
Uff, nei - dette var tungt lesestoff, om et tema som interesserer meg midt i ryggen. Var ubeskrivelig glad da jeg hadde lest siste ord.
(Nå gjenstår bare et muntlig innlegg om boka i norsktimene til uka...)

STYR UNNA!

Bøker lest i 2013; # 45

Bok nr. 45 i år:

Fuglane 
av Tarjei Vesaas

Boka kom ut 1957, og er nok forfatterens mesterverk. Ingen annen romanperson er så omsluttet av forfatterens omsorg og kjærlighet som Mattis Tust. Mattis er hjelpeløs i hverdagsliv og arbeidsliv, og skarp er han ikke. Men likevel forstår han av og til mer enn de skarpe.

"Naturen openberrar løyndomar for Mattis. Han kan tyde fuglespråk. Han kan lese dei breva som rugda skriv til han med nebb og føter. Og han kan formulere dei djupaste livsspørsmål: Kvifor er det slik det er? spør han den venlege gardkona som byr på kaffi då arbeidet endå ein gong har gått i stå for han."

Ingen kan gi svar, men dikteren forteller på en sånn måte at også vi lesere på ta Mattis inn i vår omsorg, samtidig som vi forstår søstera Hege og alle de som gjerne vil hjelpe Mattis, men ikke kan nå helt inn til han.

En vakker historie, om ting i livet som kanskje ikke er helt lette å forstå...

søndag 24. november 2013

Fototriss del 240: Minne


VECKANS TEMA...
... kommer från senaste tävlingsvinnaren Janne och temat är MINNE. Det ska bli roligt att se vilka minnen ni delar med er av denna vecka, blir det nya eller gamla, goda eller vemodiga? Min bild här ovanför symboliserar minnet av min min sons födelse, på bilden är han en dag gammal. Alla sorters minnen är dock välkomna, så trissa på!


Denne ukas tema er altså "Minne", 
og jeg går ikke så veldig langt tilbake i tid for å hente mine minner. 
Jeg minnes en deilig sommer med tid til avslapping sammen med den nærmeste familien. 
En sommer som er fin å tenke tilbake på når naturen ikke helt kan bestemme seg for om det er senhøst eller vinter...







Alle bilder er tatt i vannet som er nærmeste nabo, 
perfekt til små utflukter når man har litt tid til overs. 
Det er viktig å benytte de fine stundene man får... <3


Flere minnebilder finner du her:
 Fototriss


Bøker lest i 2013; # 44

Bok nr. 44 i 2013 ble
Hellemyrsfolket 
av Amalie Skram

som faktisk består av fire bøker;
Sjur Gabriel, To venner, S.G. Myre og Avkom.

Sjur Gabriel var pensumbok i norsk, og den likte jeg så godt at jeg bestemte meg for å lese alle fire bøkene mens jeg var i gang.
Måtte jo ha med meg hele historien til Sjur og Oline og avkommet deres.

Hellemyrsfolket ble utgitt i tidsrommet 1887 til 1898. Romansyklusen er Skrams største dikteriske bedrift og betraktes som et av hovedverkene i norsk litteratur. Verket er dessuten et av høydepunktene i den norsk naturalismen. Handlingen følger et knippe skjebner i Hellemyr-slekten, og betoner problematikk omkring arv og miljø: Har mennesket frihet til å velge sitt liv? Eller er dets livsløp forutbestemt?
I tillegg til å tegne skarpe portretter av skikkelser som Oline, Sjur Gabriel, Sivert, Severin og Sofie, gir Amalie Skram også et presist bilde av de sosiale forholdene som preger disse menneskene. 
Hellemyrsfolket er en mektig slektssaga som holder leseren fanget fra første side.

En liten "advarsel": naturalismen og realismen er fremtredende - dette er ingen "feel-good-roman" - den er heller litt dyster. Likevel finnes det masse humor, spesielt i måten karakterene tegnes. 
ANBEFALES! 

Bøker lest i 2013; # 43

Vildanden 
av Henrik Ibsen

ble bok nr. 43 i år.

En klassiker blant Ibsens dramaer, og selvfølgelig pensum i norsk dette året, for min del. 

Vildanden ble skrevet i 1884. I Ibsens første notater om stykket ser man at han ville skrive om ekteskapet, kristendommen og det moderne samfunn. Det er et sterkt kammerdrama om familien Ekdal og de etiske og følelsesmessige konfliktene de havner i.

"Tar de livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, så tar De lykken fra ham med det samme," sier Dr. Relling i femte akt.

Og det favner hoved-dilemmaet i stykket: skal man alltid fortelle sannheten?

Bøker lest i 2013; # 42

Bok nr. 42 i år ble
Den fremsynte 
av Jonas Lie

Dette var nok ei pensumbok i norsk, og en av dem jeg likte aller best av de vi har lest dette semesteret.
Den fremsynte var Jonas Lies debutbok og ble utgitt i 1870. Undertittelen på boka er Billeder fra Nordland, og Lie maler stemningsfylte bilder av Nordland for leseren. Noe av det jeg likte aller best med boka, var hans beskrivelse av nordlendingen. ;-)

Hovedpersonen i boka er David Holst, og vi blir kjent med ham både som barn og voksen, gjennom egne berettelser og gjennom vennens fortelling. David bærer med seg en arv av tungsinn og sinnssykdom, og blir anbefalt av legen å aldri gifte seg. Et sentralt spørsmål i boka er om kjærligheten til Suzanne likevel kan være sterk nok til å jage bort sykdommen. Dessverre får kjærligheten mellom dem tragisk utgang...

Dette er ei vakker bok av en av de fire store, og jeg forstår veldig godt hvorfor Lie regnes blant de fire. Fikk lyst til å lese mer av ham - bare jeg blir ferdig med alt tekstpensumet, slik at jeg kan velge hva jeg vil lese selv... :-)

ANBEFALES!!

lørdag 23. november 2013

Takknemlig uke 47


For ett år siden bestemte jeg meg for å lage ei takknemlighetsliste hver uke, der jeg regner opp velsignelsene mine.
Jeg var inspirert av Eva Trillian, og hadde lyst til å fokusere på de positive tingene i hverdagen, som man kanskje ikke legger merke til eller verdsetter midt i alt som foregår.
Det har vært nyttig med disse oppsummeringene for meg selv. 
Nå er det to uker siden sist jeg laget liste. De siste ukene har vært travle og jeg har levd litt i min egen boble, med eksamensforberedelser i kunst- og håndverk. Når jeg er i kreative prosesser, blir resten av verden litt fjern og kommer i annen rekke, men nå nærmer jeg meg ferdig, og jeg blir forhåpentligvis mer sosial igjen... 
Lista mi for de to siste ukene ser sånn ut:


761. Testing av trykketeknikker, igjen og igjen. Og igjen.
762. Sangøvelser. Julesanger under innøving
763. Strikke og hekle julegaver
764. Kleppsuppekveld hos mamma
765. Tilfredsstillelsen ved å få til et tresnitt :-D
766. Tid med ungdommene på ungdomsklubben
767. Respons på noe man sier; positiv diskusjon
768. Spenningen når man tar strikketøy ut av vaskemaskina; er det riktig tovet?
769. Begynne skriftlig-arbeidet man har gruet litt til.
770. Se at det man mente var en god idé, faktisk er det
771. Kose seg med Yatzy-spill når ekstremværet får strømmen til å forsvinne. Da er det kjekt med fyr i ovnen og levende lys
772. En litt dårlig start på dagen kan resultere i en god dag
773. Ta fatt på et nytt prosjekt, og oppleve at man får til det man trodde var vanskelig
774. Vaske stuevinduer etter stormen
775. Oppleve flyt i skriving av fagoppgave. En herlig opplevelse! Minuset er at det blir en del redigering etterpå - teksten blir for lang... 
776. Feire at mellomste sønn fyller år!
777. Foreldre som tar seg en Harry-tur til "grannerna" er supert! Ny forsyning med hushållsost og grønn Zoegas!!
778. Besøk av begge besteforeldreparene for litt bursdagsfeiring. 19-åringen var fornøyd med både pizza og ostekake
779. En pappa som stiller opp som sjåfør, når nøden er størst og føret er dårlig...
780. Følelsen når man har fullført noe man lager for andre...


Lurer på om døgnene får nok timer de neste par ukene? 
Det er litt mye på programmet...

søndag 10. november 2013

Takknemlig uke 45


Forrige uke var det noen som lurte på hva bakgrunnen for denne lista var, og hvorfor jeg har så høye tall på velsignelsene mine. Snart er det ett år siden jeg begynte med denne lista, etter inspirasjon fra Eva som har en lignende liste på sin blogg.
Jeg syntes det var en god idé å sette fokus på de positive tingene som skjer en i løpet av ei uke... og ofte er det de små tingene man kanskje ikke vektlegger når de skjer, som betyr mest i det lange løp. Ved å ta ei oppsummering på slutten av hver uke "tvinger" jeg meg selv til å se det som var bra. Nå har jeg ikke klart å skrive liste hver eneste uke, spesielt i perioder der det har foregått mye, men da har det vært utrolig fint å ta en titt tilbake når muligheten igjen har vært til stede. Jeg har prøvd å få til minst 15 velsignelser de ukene jeg har laget liste, og nå passerer den 750 - tenk det: Så mye å være takknemlig for på under ett år!! :-)

Og nå er uke 45 snart over,
- det er tid for å lage en ny takknemlighetsliste...


746. Trening innendørs når været ikke er så fint utendørs
747. Siste planleggingsmøte før julemessa. Trivelige timer sammen med damene
748. Begynne på julegavestrikking
749. Superkoselige formiddagstimer(og litt innpå ettermiddagen) sammen med flotte medstudenter
750. Støvsuge og fikse litt i heimen, før kveldsbesøk av gode venner
751. Positiv utviklingssamtale på ungdomsskolen med Dattera!
752. Ut å gå i frisk luft! Herlig!!
753. Legetime for sønnen - og endelig er det en lege som tar ting på alvor og faktisk gjør noe - om problemet er aldri så bagatellmessig
754. Bli ferdig med et par strikkede julegaver
755. Klippe hunden! :-)
756. Overraskende telefonsamtale, som virker forløsende på en skriveprosess
757. Endelig er jeg i gang med fagoppgaven i kunst & håndverk!!
758. Hjelpe til på årets julemesse - godt teamarbeid!
759. Lage et par nettbaserte julegaver...
760. Farsdagskaffe hos Pappa!


Da er jeg klar for uke 46!

søndag 3. november 2013

Bøker lest i 2013; # 41

Bok nr. 44 i 2013, ble
Krystallslottet 
av Jeannette Walls.

Fra bokas bakside:
Walls skriver om sin oppvekst i hendene på eksentriske, nomadiske foreldre. Faren Rex er alkoholiker og moren, Rose Mary, er kunstner og lettere gal. Rose Mary prioriterer maling og litteratur fremfor morskap:"Hvorfor tilbringe en hel ettermiddag med å tilberede et måltid som forsvinner i løpet av en time, når man på samme tid kan male et bilde som varer for evig?" spør hun barna. Dermed er det duket for blant annet kattemat, meloner og popkorn til middag. Faren Rex er varm og kjærlig, men når han blir full blir han destruktiv, upålitelig og til tider voldelig.

Walls beskriver i fascinerende detalj om hvordan det var å være barn og vokse opp i en familie som stadig er på flyttefot og ute etter nye eventyr. Eventyr som oftest var en flukt fra pengeinnkrevere og enhver form for ansvar. Siden foreldrene i stor grad var motivert av innfall og paranoia var barna; Jeannette, hennes bror og to søstre, i stor grad overlatt til seg selv. Gjennom Walls fantastiske historiefortellende håndlag, blir vi kjent med uforglemmelige karakterer i en uvanlig bok, og Walls kjærlighet til foreldrene - til tross for deres overveldende selvopptatthet - lyser fra alle sidene i boka."

Ei bok der man lurer på om det virkelig går an å leve sånn, og om det kan være sant, det som fortelles. Til man kommer på at det finnes mangt og mye rundt om i forskjellige familier som kan virke som eventyr, men som er den harde virkeligheten for dem som opplever det.
En fantastisk historie om evnen til å overleve, tross alt! ANBEFALES!

Takknemlig uke 44


Uke 44 er snart over,
og det har vært ei innholdsrik uke
med mye å være takknemlig over...

731. Bra norskforelesning, med nye ideer til bruk i klasserommet
732. Middagshvil
733. Hjelp i nøden; hybelsamboer med hodepinetabletter!
734. Omtanke og omsorg fra medstudenter som bryr seg
735. Følelsen når Tidenes Hodepine gir seg. Et lettelsens sukk!!
736. Givende dramaundervisning i norsktimene. Enda flere tips til klasseundervisning
737. Stillheten når man er mo-mutters-alene på hybelen. Godt...
738. God foreleser og givende undervisning med flerkulturelt perspektiv
739. Få kontakt via Facebook med "a long lost penfriend" fra sent 80-tall/tidlig 90-tall!! En stor velsignelse å kunne ta opp kontakten igjen
740. "Produsere" håndarbeid som blir satt pris på.
741. En hel skoledag med kreativitet, lek, ablegøyer og produksjon av sirkusforestilling - bare for gøy,- og med tanke på fremmedspråklige. Når man ikke har felles språk, kan det være greit å tenke alternativ kommunikasjon
742. Hjemreise etter ei travel uke
743. Gjøre kjøkkentjeneste under kirkas Lørdagskafé
744. Rolig lørdagskveld... avsluttet med en koselig samtale med den internatboende sønnen - som har det bra
745. Dåpsmøte i kirka. Alltid koselig!


Uke 45 banker på
- og den blir ikke som først tenkt.
Skulle ha praksis i ungdomsskolen, 
men det blir utsatt til våren.
Har masse annet å bruke tida på, 
så det skal nok gå bra likevel :-)