mandag 31. desember 2012

Bøker lest i 2012; # 46

Så ble altså 46 bøker lest ferdig i løpet av 2012. Jeg hadde håpet på ei i uka, men jeg klarte ikke helt det målet. Kanskje i 2013...

Bok nr. 46 ble enda ei pensumbok - fantasy for tenåringer - "Skammarens dotter" av Lene Kaaberbøl.

Dina har arva den eigenskapen frå mora som gjer at alle må frykte henne: Berre med blikket kan ho få folk til å tilstå kriminelle handlingar. Når Skammaren blir kalla til Dunark-borga der den vonde fyrst Drakan herskar, må Dina komme mora til unnsetning. Heller enn å spele helt, ønskjer Dina eigentleg å vere heilt vanleg slik som den eldre broren Davin, men det går ikkje når ein er Skammarens dotter og har fått auge som ingen vanlege menneske tør sjå inn i.

Dette er første bok i den spennende Skammar-serien, beregnet på 10-14-årige fantasy-elskere. Jeg har tenkt å få min 12-årige datter til å lese denne boka for å få høre hva hun synes. 
Jeg syntes selv den var spennende, og har lyst til å lese mer om Dina og menneskene rundt henne. Selv om jeg kanskje ikke er helt i målgruppa, vil jeg forhåpentligvis jobbe med noen som er det. Kanskje disse bøkene kan vekke en leseglede som bare ligger i dvale...?

Spennende for de rette leserne.

Bøker lest i 2012; # 45

Bok nr. 45 i 2012 ble nok ei e-bok(den 7. e-boka i år); Panserhjerte av Jo Nesbø.
Jeg begynte på boka i begynnelsen av desember, men etter noen kapitler ble den liggende på vent på telefonen. Mye annet å gjøre, en del annet å lese, men så var det noe med å fullføre det jeg hadde begynt på før årsskiftet.

Dette var faktisk min første Nesbø-bok, og jeg hadde følgelig ikke lest noen om Harry Hole før. Jeg burde sikkert lest de foregående bøkene før jeg begynte på denne, men nå ble det ikke slik.

I denne boka er Harry sliten og har gjemt seg i Hong Kong, delvis i opiumsrus, for å glemme den tøffe "Snømannen"-saken, da han oppsøkes og bringes hjem. Han kommer etter mye overtalelse tilbake til et Oslo der det ser ut til at en ny seriemorder er løs og dreper unge kvinner, samtidig som Harrys far ligger for døden på Rikshospitalet.
Harrys hjelp er ønsket i denne vanskelige saken, der han i tillegg til å jakte en morder må kjempe en intern kamp mot Kripos.

Boka er spennende, og Nesbø skriver på en slik måte at man ganske enkelt må lese seg gjennom side etter side, for å komme gjennom bokmursteinen(selv på e-bok) for å få svaret på gåten. Eller gåtene.
For historien er innfløkt, og løsningen holdes skjult og gjemt, og de soleklare svarene tåkelegges, før løsningen blir presentert. Det er godt driv, og godt språk og et spennende plott - eller... 

Av og til føles det som om historien og handlingen dras ut litt for lenge og litt for mye. Løsningen er jo for så vidt enkel, men pakkes inn i mange lag av bomull, og det blir litt for mye. Til tider blir  jeg mer opptatt av å sjekke hvor mange sider det er igjen, enn å nyte framdriften og spenningen. 
Det ER jo spennende, men det blir for komplisert, og politimann-klisjéene blir for mange. I den grad at jeg faktisk er usikker på om jeg gidder å lese flere Harry Hole-bøker...

Spennende: ja, jøss bevares
Bra krim: joda
Pageturner: Absolutt
Men - grei underholdning, som gir litt spenning. Ut over det... tja: Litt kjedelig og forutsigbart, faktisk. Et par dager etter at jeg leste den ferdig sitter jeg ikke igjen med særlig mye, dessverre.
Altså; ikke årets "höjdare".

fredag 28. desember 2012

Bøker lest i 2012; # 44

Bok nr. 44 i 2012, "Snø vil falle over snø som har falt" av Levi Henriksen, ble antagelig den mest positive leseopplevelsen dette året.


Jeg hadde ingen forventninger. Dette er en av pensumbøkene i norsk for vårsemesteret og måtte leses før uke 2. Like greit å få den lest i løpet av jula, tenkte jeg. Og jo - det var det absolutt.
Et smykke av ei bok...

Levi Henriksen maler menneskekarakterer og miljø med fin pensel. Detaljrikt og beskrivende, varmt og troverdig.
Det jeg trodde skulle være en dyster historie, skittenrealistisk og deprimerende - ble en fin historie om hvordan et menneske forsøker å finne fotfestet, hvordan sorg og vanskeligheter virker inn på oss, og hvordan omsorg og kjærlighet kan ha mange ansikter og virkemåter.
Det handler også om trygg oppvekst, hvordan oppveksten preger hele livet - og hvordan de valgene vi tar påvirker oss.

Historien om Dan Kaspersen er en historie som vokser, som bergtar og gir leseren et ønske om å lese litt mer - og litt mer.

ANBEFALES PÅ DET VARMESTE!
<3

Takknemlig - uke 52


Ja, denne uka har jeg da virkelig mye å være takknemlig for... Nemlig...

76. ... over at vi fikk vasket og ryddet det siste til jul allerede to dager før Julaften. Avslappende lørdagskveld...
77. ... over å tilhøre en menighet med så mange flotte mennesker; koselig gudstjeneste der man kunne senke skuldrene...
78. ... for at vi kunne kose oss med juletrepynting og julegrøtspising på Lille Julaften
79. ... og glad for at det ble "same procedure" også i år, med Grevinnen og Hovmesteren på tv.
80. ... for at Posten gjorde en GOD jobb og kjørte en ekstra bil med pakker, slik at den siste julegaven kom i hus før kvelden...
81. ... for alle tradisjoner; Tre nøtter til Askepott og Reisen til Julestjernen, toppet med Donald Duck og vennene hans, er et must på Julaften.
82. ... over at ribba ble passe stekt, med sprø svor, også i år.
83. ...over å feire Julaften sammen med "ungene" og foreldrene mine.
84. ... for alle fine gaver, fra venner og familie!
85. ... over å nyte Juledagen sammen med de nærmeste, med sein julefrokost og ribberester til middag. Mmmm
86. ... for å få servert nydelig pinnekjøtt hos Mamma og Pappa.
87. ... over å få gode venner, som vi har sett alt for lite til det siste halve året, på koselig julebesøk.
88. ... over at man kan kose seg inne når det er snøstorm ute.
89. ... for at boka jeg var nødt til å lese(pensum) viste seg å være ei fantastisk bok. En opplevelse rikere 
90. ... for å få koselig besøk av en kjær, "gammel" venn.


Har du noen velsignelser å telle i dag?

Tema Fredag - Samarbete

Hos Sinneskatten er Fredagens tema "Samarbete", og det blir nok mange flotte bilder å få se.
Mitt bilde viser "samarbeidet" mellom hunden vår Lucas og meg selv. Vi samarbeider godt når det gjelder hvordan vi bruker en rolig Romjulsformiddag...

tirsdag 25. desember 2012

Bøker lest i 2012; # 42

Bok nr. 42 i 2012 ble ei e-bok; Dødens drabanter av Gunnar Staalesen.

En spennende Varg Veum-bok, den trettende av dem, der vi får et nært innblikk i Veums tidligere jobb i barnevernet.

"Det starter med en telefon. En telefon fra fortiden. Det er september 1995, og privatdetektiv Varg Veum befinner seg på sitt kontor i Bergen. Telefonsamtalen bringer ham femogtyve år tilbake i tiden, til en sak han var involvert i som barnevernsarbeider sommeren 1970. En liten gutt ble skilt fra moren under tragiske omstendigheter: Men det slutter ikke der..."


En skikkelig pageturner med mange overraskelser, samtidig som den beskriver vanskelige situasjoner og hendelser på en fremragende måte.

ANBEFALES!

Bøker lest i 2012; # 43



Bok nr. 43 i år ble "Mors bok" av Margaret Skjelbred.


Dette ble et nytt møte med en for meg hittil ukjent forfatter - men den frister til videre lesing av hennes bøker.

"I begynnelsen er jeg. Det er jeg og så er det søsken, som er rundt meg på alle kanter. Over oss er far og mor. De er størst av alt, særlig mor, men Gud er enda større. Hver kveld ber vi til Gud: Kjære Gud, jeg har det godt. Har jeg det godt?"

Margaret Skjelbred vokste opp i ei Vestfoldbygd på femti- og sekstitallet, med foreldre som var haugianere. Etter morens død. setter forfatteren seg ned med barndomshjemmets bøker: Bibelen, den gamle billedbibelen, huspostiller og seks skrivehefter, der moren har skrevet historien om en ung kvinnes skjellsettende, religiøse omvendelse. Barndomsminner vekkes til live, og Skjelbred viser nok en gang sin enestående evne til å levendegjøre et barns verden.

"Mors bok" er et sterkt og nakent vitnesbyrd om hvordan det preger et menneske å vokse opp med strengt religiøse foreldre. Det er historien om en spesiell barndom - på godt og vondt - og om forfatterens inderlige ønske om å få slippe å tro på Gud. Men er det mulig, med en slik bakgrunn?


Selv vokste jeg opp med kristne foreldre, de var(og er, som meg selv) baptister, og på en måte hadde jeg kanskje en annerledes barndom selv på grunn av det. Ut over det kan jeg neppe sammenligne min oppvekst med Margaret Skjelbreds. Mine foreldre var aldri strengt religiøse, eller fordømmende. De er vanlige mennesker, med en trygg forvisning og tro, som de har formidlet videre på beste måte. Jeg opplevde en god barndom, og fikk med meg verdier jeg har ønsket å føre videre.

På den annen side kan jeg likevel nikke gjenkjennende til mye i boka, fordi noen av holdningene og synspunktene, påbud og forbud, ikke var fremmed i de kristne miljøene da jeg vokste opp. Heldigvis fikk ikke vi tredd noen av dem ned over hodet, men jeg vet at mange jeg kjenner gjorde det...

En sterk historie 
- som mange vil ha godt å lese - 
for å forstå.


Tisdagstema - Julpynt

Denne 1. juledag er Tisdagstemaet
"JULPYNT"

og det burde være enkelt å finne motiv

Jeg velger å vise fram den eldste juletrepynten vi har her i huset, som Mannen arvet etter sin oldemor. Hvor gammelt det er, vet vi ikke, men det er stas når disse gamle, skjøre glasskulene tas fram og henges opp - forsiktig, forsiktig.




Mer julepynt finnes hos
tisdagstema.jpg

lørdag 22. desember 2012

Bøker lest i 2012; # 37, 38, 39, 40 og 41

Da har jeg hatt en lesemaraton av seriebøker igjen. Svigermor fôrer meg med Sønnavind-bøker, og innimellom leser jeg flere etter hverandre, fortløpende.


De siste jeg leste var bok nr. 53 - Valgets kval, bok nr. 54 - Nytt mot, bok nr. 55 - Ondt i sinne, bok nr. 56 - En ny sjanse og til slutt bok nr. 57 - Spurven.

Jeg hørte her om dagen at Frid Ingulstad har fått avslag på søknaden om medlemskap i Forfatterforeningen for tredje gang... Man kanskje si at serier som Sønnavind ikke har stor litterær verdi, men stor underholdningsverdi har de i hvert fall. Det er fint å slappe av med ei seriebok av og til. Alt til sin tid, tenker jeg...
Etter å ha lest et par skittenrealistiske pensumbøker, var dette helt grei avkobling. 
:-)

Ordlös Lördag # 37 - Rött






fredag 21. desember 2012

Tema Fredag - Nyanser av rødt

Hos Sinneskatten er det Tema Fredag, 
der oppgaven er 
NYANSER AV RØDT.

I disse førjulstider - nå er det bare 3, nesten bare 2, dager igjen til jul - er det ikke så vanskelig å finne noen røde nyanser hjemme hos oss.
Jeg er glad i det julerøde, og i motsetning til andre år, har jeg allerede begynt å pynte litt. Eller bruker jeg å vente til Lille Julaften, men i år er jeg litt tidligere ute.

Som i gangen vår nede. På apotekerdisken der har jeg pyntet med rødt, hvitt og litt sølv, engler og lyskjeder.
Synes det ble koselig, om jeg skal si det selv...



Flere bilder med rødt tema finner du hos Sinneskatten.

Takknemlig - uke 51


Denne uka har jeg også mye å være glad for. Jeg er takknemlig...

61. ... over å få pakke inn julegaver og sende dem
62. ... over å få besøk av svigerforeldrene
63. ... over å kunne tenne tre lys!
64. ... for at vi fikk være med på å synge jula inn i kirka.
65. ... over at jeg er gift med en svært talentfull sanger og pianist. <3
66. ... for at jeg er ferdig med alle julegaver som skal sendes avgårde
67. ... for at jeg og en medstudent fikk jobbet litt med en oppgave som skal leveres like på nyåret
68. ... for at Mannen fant hele 3 flotte juletrær på årets juletrejakt. :-)
69. ... for at jeg har gjort årets nisseglede, og hjulpet til med å klippe en flott kongepuddel!
70. ... over å ha lagt siste blyantstrek på en av julegavene...
71. ... for at jeg har fått laget iskake til mamma 
72. ... for at vi har ryddet, om-møblert og vasket på Datteras rom
73. ... for at Mannen og jeg hadde en koselig handledag sammen
74. ... over en koselig kveld med gode venner på besøk.
75. ... for at jeg har fått kjøpt alle julegavene. Nå gjenstår bare koselig innpakking. :-D


75 velsignelser på 5 uker... Har du noe du er takknemlig for?

torsdag 20. desember 2012

Himmelsk # 116

Torsdagen er snart over, og det er praktisk talt bare 3 dager igjen til jul. I kveld har vi hatt koselig førjulsbesøk av gode venner, med gløgg og pepperkaker på bordet. Det har vært fint å sette seg ned og ta seg tid til en koselig prat.

I morgen blir det forhåpentligvis siste handletur før jul. Etter at jeg jobbet i dagligvarehandelen noen år har jeg forsøkt å holde meg unna alt av butikker de siste dagene før Julaften. Jeg husker det var så mange stressede kunder, sure og grinete, og bestemte meg for at jeg ikke ville være en del av det der. Derfor blir det handling i morgen. Nå gjorde jeg unna minst halvparten i dag, så det skal gå greit, tenker jeg.
Ellers gjenstår litt småpusk. Det blir vel vasking i morgen, etter handleturen, slik at jeg kan pynte ferdig på lørdag. Da skal jeg lage det siste av julegodter også. Det skal bli en skikkelig kosedag, har jeg tenkt. 
Så på søndag gjenstår bare pynting av juletre og julegrøt med mandel. 

Dette er planen - så får vi se hvordan det blir.

Etter at jeg var ferdig med norskeksamen den 7. desember, har jeg kost meg hver dag med noen juleforberedelser.
Det kjennes bra - og sannelig kommer vi i mål i år også - uten alt for mye stress...

Da jeg reiste hjem til jul, den 8. desember, var det nydelig vær og et herlig lys langs Helgelandskysten.
Heldigvis fikk jeg foreviget noe av stemningen gjennom rutene på Hurtigruten.


Flere himmelske bilder hos Petunia.



lørdag 15. desember 2012

Bøker lest i 2012; # 36.

Den 36. boka lest i 2012, holdt jeg på med lenge. Jeg begynte på den allerede i september, og var ikke ferdig før i slutten av oktober; Sankta Psyko av Johan Theorin.
  
Det var ikke fordi den var kjedelig, men rett og slett fordi det var 6 pensumbøker som måtte leses også. Da var Theorin nødt til å vike plassen faktisk.
Jeg leste boka på originalspråket svensk.

"Till en stad på svenska västkusten kommer den 29-årige Jan Hauger för ett vikariat som förskollärare.
Men Gläntan är ingen vanlig förskola. Den ligger invid muren till Sankta Patricias regionsklinik - med öknamnet Sankta Psyko - ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar tvångsvårdas. På Gläntan vistas barnen för att behålla kontakten med de inspärrade föräldrarna. En av Jans uppgifter är att eskortera barnen genom den källargång som förbinder förskolan med kliniken.
Jan är en duktig pedagog men förtiger också saker, som varför han så gärna ville ha tjänsten på Sankta Psyko. Och vad som egentligen hände flera år tidigare när han gick ut i skogen med en dagisgrupp - och kom tillbaka med ett barn för lite."

Sankta Psyko er et spennende drama, og en snikende psykologisk spenningsroman. En skikkelig pageturner, - så da jeg endelig fikk lest den uten avbrudd av norsk samtidsrealisme, klarte jeg knapt å legge den fra meg før jeg var ferdig. Og da jeg endelig var ferdig, var det vanskelig å få sove... ;-)

ANBEFALES!! - hvis du ikke er lettskremt...

fredag 14. desember 2012

Takknemlig - uke 50


Denne uka er jeg takknemlig...

46. ... for å kunne reise hjem til familien, etter å ha vært borte i 6 dager.
47. ... over å nyte en vakker solnedgang.
48. ... over å få servert nydelig gryte laget av Mannen, da jeg var vel hjemme.
49. ... over å få delta på en koselig, avslappende Familiegudstjeneste, med barnevelsignelse av lille Viktor.
50. ... for å kunne slappe av hjemme med fyr i ovnen og tente lys denne andre søndag i advent.
51. ... over å starte dagen med en god kopp kaffe og rundstykkedeig på heving.
52. ... for at jeg endelig fikk klippet Lucas :-) Og han tror jeg er takknemlig for at jeg hadde en nystrikket genser å kle på ham etterpå.
53. ... for at Mannen og jeg er bestevenner. Det er lett å ta som en selvfølge etter så mange år sammen. <3
54. ... for at jeg kan bake til jul sammen med mamma.
55. ... for at internett er tilbake... Utrolig hvor avhengig man blir

56. ... over at vi har fått kjøpt så mange julegaver.
57. ... over å bli bedt med ut på julemat av Mannens arbeidsgivere.
58. ... over å ha fått brygget og bakt og kokt. 
59. ... for koselig og uventet besøk en fredagskveld.
60. ... over å kunne si seg fornøyd med uka! :-)


Har du noe å være takknemlig for?

Litt julebakst...

Denne uka har jeg bakt litt til jul. Ikke mye, men akkurat passe til oss. I dag har jeg kokt smultringer, og de ble like gode som de pleier. Minst... ;-)



Hos Sinneskatten er 
Tema Fredag - MAT.

Flere bidrag finner dere her.

fredag 7. desember 2012

Takknemlig - uke 49


Denne uka er jeg takknemlig...

31. ...for at jeg har gjort meg ferdig med maling av stua.    Fornøyd!
32. ...over å pynte med lilla og masse lys. Det er advent.
33. ...for at "ungene" fortsatt gleder seg til adventskalender og å telle dagene fram til jul. Jeg pakker gjerne inn 72 små gaver til noen som setter pris på det.
34. ...over å kunne se "Kurt Olssons julkalender" sammen med familien. Morsomt!
35. ... over å nyte en rolig søndag, med pensumlesing og mandariner.
36. ... over å treffe igjen trivelige studievenner.
37. ... for at jeg tror at jeg har klart å svare noe riktig på språkprøven...
38. ... over at praksis-oppsummeringa gikk bra.
39. ... for at vi kunne gå ut og spise sammen (nesten) hele klassen.
40. ... for at jeg ikke hadde undervisning da jeg våknet med vondt i hodet og vondt i halsen. Det var en perfekt dag til å være hjemme på hybelen og bare lese, sove og lese.
41. ... over å høre at de hjemme fortsatt har det bra, selv om jeg er borte
42. ... fordi jeg kjenner meg brukbart forberedt til norskeksamen.
43. ... over å våkne på eksamensdagen og kjenne at formen er bedre enn i går.
44. ... for at eksamen er over og at det gikk bra - tror jeg.
45. ... over at jeg har så mange hyggelige medstudenter!(Ønsker dem alle GOD JUL!)



Har du noe å være takknemlig for denne uka?

tirsdag 4. desember 2012

Tisdagstema - Värmande

Det er svinkaldt for tida! 
Her på Nesna ligger temperaturen på rundt 10 minus. Det er barfrost og ingen koselig julesnø. Noen synes det er helt greit, men det hadde blitt lysere...

Uansett; tirsdagens tema er
VÄRMANDE

og noe varmende kan man behøve. 
Varme klær og et varm teppe å krype inn under med en varm kopp te, er slett ikke feil. Med et tent lys på bordet, blir kvelden straks triveligere...



Flere varmende bilder finnes hos


søndag 2. desember 2012

Fototriss-JUBILEUM! #200


Denne første søndag i advent er det Fototriss-jubileum! 
Tema nummer 200 byr på nye utfordringer, og noen triss-deltakere får muligheten til å konkurrere om gavekort fra Coolstuff.

Temaet er 
DETALJER

og mine tre bilder viser adventsdetaljer...

Først en detalj fra adventskransen.



Så en detalj fra min nyeste telysholder



Og til slutt en detalj fra en av mine eldste engler. Litt sliten, men med god tilgang til c-vitaminer.



Flere detaljer finnes hos