torsdag 27. september 2012

Himmelsk # 104

Torsdag(!), og vi venter på at et vennepar skal komme kjørende for å plukke oss opp,- for i dag er det tid for årets høsttur til Sverige.
Gleder meg som et barn! :-)
Vi skal kjøre 63 mil, men hva gjør vel det i godt selskap!

I går reiste jeg mer enn halve veien, men da med Hurtigruten fra Nesna til Rørvik. Avslappende reisemåte. Mitt bidrag til ukas Himmelsk ble tatt på kaia på Nesna i går formiddag da jeg ventet på båten.

Flere himmelske bilder hos Petunia.

tirsdag 25. september 2012

Tirsdagstema - Gåtfull

I ukas Tisdagstema spørres det etter gåtefulle bilder, og hva er vel mer gåtefullt enn månen? Selv om mennesket har vært på Månen, flere ganger, slutter den aldri å fascinere og påvirke oss.
Så selv om bildet ikke har verdens beste kvalitet, blir dette bidraget mitt denne uka. :-)





Flere gåtefulle bilder finnes hos



Bøker lest i 2012; # 32

Den 32. boka i år ble også ei barnebok; jeg har vært inne i en stim de siste ukene der jeg har lest pensumlitteratur i norsk.
Tonje Glimmerdal av Maria Parr ble utgitt på Samlaget i 2009, og har allerede rukket å bli noe av en klassiker blant barnebøkene. Etter å ha lest den og analysert den i klassen, har vi nå som oppgave å skrive en fagtekst om boka. Det skal bli gøy - faktisk!
For boka er bare helt fantastisk! 
Tonje Glimmerdal er det einaste barnet i Glimmerdalen, og den tøffaste jentungen dalen har sett på lenge. Bestevennen til Tonje er biske Gunnvald på 74 år, og dei to kjenner kvarandre ut og inn. Eller gjer dei eigentleg det? Då Gunnvald hamnar på sjukehuset med broten lårhals, oppdagar Tonje at han har halde hemmeleg noko stort som trugar med å øydelegge det gode livet i Glimmerdalen for alltid. Medan våren kjempar med snøen og får fjella til å glitre og elva til å buldre, kjempar Glimmerdalens vesle dunder for å berge lykka og feletonane for verdas beste bestevenn, godt hjelpt av mottoet: Fart og sjølvtillit!

Boka er skrevet på nynorsk, hverdagslig og enkelt i språkformen ispedd noen friske ord og uttrykk. Tonje er noe for seg selv, og vi blir godt kjent med denne tøffe jenta. Hun er nok et forbilde for mange barn som leser denne boka, og hun står for sunne og gode verdier. 
Vi får vite noe om hvordan et farsforhold kan, eller burde være, om ekte vennskap og at det er lov å forandre seg, bare man tar hensyn til dem rundt seg.
Tonje utfordrer seg selv og dem rundt seg, hele tiden. Det er bare å henge med i svingene, når hun lever ut mottoet sitt(Fart og sjølvtillit!).
ANBEFALES for barn mellom 8 og 12, OG voksne!

søndag 23. september 2012

Ordlös lördag # 25 - Linjer



Heldige meg...

I sommer deltok jeg i en håndarbeidsutfordring på bloggen Pinnekroken. Oppgaven var "Til deg selv" og jeg bidro med min heklede veske - som jeg forøvrig har brukt masse.

På Pinnekroken har det vært ganske stille siden da, men nå er de igang igjen! De har trukket vinnerne fra i sommer, og jeg ble en av de heldige!
Premien kom i posten like før helga; mønster og deilig garn til lue. Dattera har bestilt lue av garnet...


Sjekk ut Pinnekroken - 1. oktober kommer det ny utfordring!

Smakebit på søndag

Hos Mari er det igjen tid for å presentere en smakebit fra den boka som leses akkurat nå. Jeg holder faktisk på med tre forskjellige bøker for øyeblikket, men smakebiten får komme fra den boka det haster mest med å få lest ferdig. 
Pensumbok i norsk er Tonje Glimmerdal av Maria Parr, og smakebiten er hentet fra side 18.

Så, etter eit heilt imponerande svev, krasjlander Tonje som ein opp-ned-seigmann i ei blautkake med altfor mykje krem. Det er kvitt og kaldt og ho veit ikkje om ho er levande eller død der ho ligg. Det lurer sikkert Gunnvald på også nede i kjøkkenglaset. Tonje ligg stille til ho kjenner at hjartet slår. Då ristar ho littpå hovudet, for liksom å få alt på plass att inni der. - Var det ein slags salto, skal tru? undrar ho.

Ei herlig barnebok på nynorsk! Når jeg får lest den ferdig, kommer en nærmere presentasjon av boka.

For flere smakebiter, titt innom

tirsdag 18. september 2012

Bøker lest i 2012; # 31


Nok en barnebok-klassiker er lest; Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren, og denne boka ble den 31. lest av meg dette året.

Boka handler om brødrene Jonatan og Karl (”Kavring”) Løve. Det starter i denne verden hvor Karl er dødssyk, men Jonatan forteller at han ikke trenger å være redd for å dø. Når man dør kommer man nemlig til et land som heter Nangijala, der er alt fint og alle friske. Landet der brødrene ikke lenger kalles Løve, men Løvehjerte.

Ei bok om noen av de store spørsmålene i livet, som kan være så vanskelig å forstå. Varmt beskrevet og fortalt av Lindgren. Boka gir store muligheter til fine samtaler med barn.


ANBEFALES på det varmeste...

mandag 17. september 2012

Macro Monday hos Mariane...

Jeg tar gjerne macrobilder! Det er så spennende å se hvordan ting blir på nært hold, og man får liksom ikke sett resultatet før man får lastet opp bildene på pc-skjermen i litt større format.

Mariane har fotoutfordringen Macro Monday, og i dag skal jeg også delta. 
Først med et bilde av en fager blåklokke...


 Men jeg klarer ikke å motstå fristelsen til å vise et bilde av noe som kanskje ikke er så fagert, men likevel fascinerende.
Tang i fjæra.


Sleng deg med på utfordringen du også, hos


Mandagstema # 58

Uka har kommet godt i gang, og jeg sier meg fornøyd med starten. I dag har jeg fått gjort alt jeg hadde planlagt! Jeg sikkert burde ha støvsugd og shinet litt i stua også, - men som student blir det nedprioritert. I dag i hvert fall. :-)

Ukas Mandagstema er MYKT...
Jeg har tenkt litt på hvordan jeg skulle møte den utfordringen, og siden jeg ikke har fått lagret så mange bilder på den nye pc'n begrenset utvalget seg litt. Jeg fant likevel ett som jeg synes beskriver det myke godt.
Nemlig et bilde av puddelgutten vår, Lucas. Han er i hvert fall myk og god!



Flere myke bilder finner du hos Helene...

søndag 16. september 2012

Mens jeg er i Giveaway-hjørnet...

Beathe med bloggen Beathesbokhylle feirer bloggbursdag med Giveaway!

Siden jeg følger Beathes blogg(er) med glede og elsker bøker, som er premier i denne Giveawayen, er jeg bare nødt til å melde meg på... 
Ta en titt innom henne og sjekk ut både blogg og gavedryss.

Sydame med gavedryss...

Linda som har bloggen RyumQuilt, er ei driftig sydame som lager masse fint. Blant annet sydde hun pennal til meg til studiestart; de kan du se her.
Nå har hun snart hatt 50.000 sidevisninger på bloggen sin, og i den forbindelse har hun en Giveaway. Den har jeg selvfølgelig lyst til å være med på, samtidig som jeg gjerne reklamerer litt både for bloggen hennes og alt det fine hun produserer. Ta en titt innom RyumQuilt!
En av premiene er denne kule ugla...


20120916_095602 (961x1280)

Fototriss del 189: Himmel


VECKANS TEMA...
... är HIMMEL. Hur ser himlen ut hos dig? Är den blå eller grå? Prydd med vita fluffiga moln eller är den orangefärgad av solen? Himlar av alla det slag ser jag fram emot att titta på den här veckan! :) 

Himmelen er definitivt grå og regntung her hos meg... Derfor blir det heller ingen ferske bilder her i dag. Jeg velger arkivbilder av en himmel som er blå og fager. :-)

 Kyr på beite... med en nyfødt kalv i tillegg
 Okei,- en litt mer dramatisk himmel på siste bilde da...




Flere himmelbilder hos

onsdag 12. september 2012

Alt som er vakkert har GiveAway


Helene med bloggen "Alt som er vakkert" har GiveAway, og den har jeg lyst til å være med på.
Helene har gått gjennom et tøft år, og klarer likevel å spre gode tanker og vakre ting på bloggen sin. Det er beundringsverdig!
Ta turen innom bloggen hennes og se selv.

tirsdag 11. september 2012

Tisdagstema ~ Hobby

Denne uka er det ønsker om HOBBY-bilder hos Tisdagstema.
Hva skal jeg velge da? Jeg har ganske mange hobbyer, og når en av dem er å fotografere, blir det en del bilder å velge blant.
Noe av det jeg liker å gjøre bortsett fra fotografering er håndarbeid av forskjellig slag, tegne/male og lese bøker. Som lærerstudent tar jeg nå fagene norsk og kunst & håndverk, og det betyr at jeg får bruke studietid på både tegning og lesing. Kan det bli bedre? ;-)

Bildet til temaet viser noe av det jeg har brukt tid på de siste dagene; strikking og tegning.




Nå skal jeg ta fatt på en annen hobby; jeg skal lese videre i "Brødrene Løvehjerte" - denne gang på norsk altså. 

Du kan ta en titt innom   og se på flere hobbyer.

søndag 9. september 2012

Fototriss del 188: Mönster


I denne omgangen av Fototriss er det tävling og...
TÄVLINGSTEMAT...
... är MÖNSTER. Vad hittar du för slags mönster i din omgivning? Naturliga mönster? Skapade mönster? I naturen? På gatan? Mitt mönster på bilden här ovan hittade jag på Sergels torg i Stockholm. Ta fram kameran, börja fotografera och visa dina mönster!


Jeg har sett så mye fint den siste uka, på Lurøy/Onøy på Helgelandskysten, og om man ser nøye etter, finnes det fine mønster i veldig mye av dem som finnes rundt oss.

Som noe av det fascinerende som vokser i naturen...

Eller i det flotte håndverket som er lagt ned i gamle fiske"redskaper".

For ikke snakke om det nydelige håndarbeidet i denne dåpslua fra 1700-tallet(fra Lurøygården) - som faktisk er brukt som utgangspunkt for broderiene i Nordlandsbunaden som finnes i dag.


Flere mønster finnes hos



Premiene i denne ukas konkurranse  er spennende(!) og de er fra http://www.photowall.se/

Bøker lest i 2012; # 30

Bok nr. 30 dette året ble ei barnebok, en kjent og kjær barneklassiker; Folk og røvere i Kardemomme by av Thorbjørn Egner. 
Boka er pensum i norsk på Høgskolen.


Fra forrige bok jeg leste; Victoria av Hamsun, kan vi si at forskjellen er STOR. I denne boka møter vi røverne Kasper, Jesper og Jonatan, tante Sofie, Tobias i tårnet, politimester Bastian og alle de andre kjente vennene fra byen der det meste er tillatt bare man oppfører seg pent...

En koselig barneklassiker som viser barn at det lønner seg å være snill,- og hvor nettopp det faktum kan diskuteres i en analyse av boka. For den kan analyseres og forståes - i hjel - om man er interessert i det.
Det skal bli interessant å se hva vi kommer fram til i samtalen om boka på Høgskolen om et par-tre uker. ;-)

Uansett; Folk og røvere... anbefales som høytlesning for små barn. Kanskje jeg da ville foretrukket en lydbok der forfatteren selv leser. Thorbjørn Egner gir en egen, god, stemning.

Bøker lest i 2012; # 29

Den 29. boka lest i 2012 ble en gammel klassiker; VICTORIA av Knut Hamsun.

Victoria(1898) er historien om den sanseberusende og altoppslukende, men ofte så vanskelige kjærligheten mellom kvinne og mann.
Dikteren Johannes hører til Hamsuns tallrike persongalleri av begavede og hudløse nevrotikere. Romanen har siden lanseringen vært blant dikterens mest populære, ja, en av de mest leste og verdsatte kjærlighetsskildringer i norsk litteratur overhodet.

Det er vel, strengt tatt, ikke så mye mer å tilføye i beskrivelsen av denne boka. Klassikerens språk er gammeldags, og passer historien perfekt i mine øyne. Boka er gammeldags romantisk, ispedd tragedie, og det kjennes på et vis bra å endelig ha lest en av Hamsuns bøker. Dette var faktisk den først for meg, og jeg burde vel lese flere etter denne. Spesielt med tanke på at Hamsun skal ha tilbrakt noen måneder på vår paradis-øy på Helgeland, riktignok før den kom i familiens eie.

Victoria er et "must" for den som er interessert i bøker og norske forfattere. Ikke nødvendigvis for det er en storslagen historie, men fordi den er en del av vår kultur.

Bøker lest i 2012 # 28

Bok nr. 28 i år ble Skinndød av Thomas Enger.

Første bok om krimhelten Henning Juul. En uhyggelig aktuell Oslo-krim.
Et enslig telt på Ekebergsletta rommer liket av en halvt nedgravd kvinne. Hun er steinet til døde, hun har piskemerker på ryggen, og den ene hånden hennes er hugd av.
Nettjournalisten Henning Juul mistet sin sønn i en brann for to år siden. Nå er han tilbake på jobb og blir satt på Ekeberg-saken. Det tar ikke lang tid før politiet har en mistenkt, men Juul forstår raskt at det hele er langt mer sammensatt. I sin jakt på svar havner han i brutale menneskers søkelys. Da et nytt drap finner sted, blir det klart for Juul at han må finne sannheten før enda flere liv går tapt. Inkludert hans eget.


Begynnelsen på Skinndød tok nesten motet fra meg. Tungt språk og uklar handling, gjorde at jeg brukte lang tid på de første sidene. Når en setning går over flere sider, før det endelig kommer et punktum, blir det tungt å lese. Det er det samme hvor mange kommaer det er der, som gir pause. Innskutte bisetninger er ikke noe særlig.
Handlingen tok seg opp utover i boka, og jeg leste den ferdig - til slutt. Løsningen er ikke forventet, og spørsmålet er om man får tatt gjerningsmannen...

Litt usikker på om jeg anbefaler denne videre... OK bok, men langt fra noen favoritt. Siste del av boka veier opp for en noe tung start. Grei lesning.

torsdag 6. september 2012

Himmelsk # 101

Tid for Himmelsk hos Petunia!

Vi kan ikke påstå at været har vært nydelig den siste uka. Ingen stille sensommer- eller tidlige høstkvelder har vært å oppleve. Får tro det blir noen av dem også.
Imens får vi nyte det været vi har, som best vi kan. Enten ved å se ut på det innenfra, mens vi koser oss med stearinlys, eller ved å kle godt på seg og gå ut likevel. Det er forfriskende det, bare dørstokkmila er overvunnet.

Når man så kommer inn igjen, kan man kanskje leke seg litt med å redigere noen av de bildene man selvfølgelig fikk tatt når man først var ute - i rent dokumentasjonsøyemed...

Som dette bildet fra Onøya, tatt mot Tomma(i Nesna kommune).
 Man kan jo leke seg litt og lage et oljemaleri av samme foto...




Flere himmelske bilder hos Petunia.

Torsdagstema: I like # 57

Torsdag igjen. I like. I morgen går turen hjem til familien etter en uke på Høgskolen.
Denne uka har klassen jeg går i vært på tur til Onøy og Lurøy her på Helgelandskysten. Etter en halv time på hurtigbåten stod vi midt ute i eksotisk natur. Og eksotisk vær. Mye vær. REGN og VIND! 
Vi startet tirsdagen med å gå Onøy rundt, i fire og en halv time, i sørvest kuling og store nedbørsmengder. Det var heftig. Og for en dame som kunne ha vært mor til mange av de andre som var med turen, ble det noen tanker om jeg ville klare å holde følge med de unge og spreke. 
Men jeg klarte det.
Det å gå rundt der var anstrengende fysisk, utfordrende værmessig og en seier mentalt. Fordi jeg mestret det, og fordi det kjentes så bra da vi hadde gjennomført. Mestringsfølelsen er herlig! I like.


Litt mer om turen kan du lese her.
Og flere bilder du kan like finnes hos

onsdag 5. september 2012

Onsdagstema # 125 - Med blick för det goda

Denne ukes onsdagstema er
"MED BLICK FÖR DET GODA"
og det kan man da få med denne gamle kikkerten, tenker jeg... 



Fotografert hos Lurøy Kystlag, 4. september 2012.



Flere bilder til temaet finner du hos

mandag 3. september 2012

Mandagstema # 56

I dagens utgave av MANDAGSTEMA vil Helene ha bilder av
EN BIT AV MITT FYLKE.

I skrivende stund er jeg ikke engang i mitt eget fylke, som er Nord-Trøndelag. Jeg befinner meg i Nordland, som jeg godt kan kalle mitt andre fylke. Mamma'n min er nordlending, og pappa'n min er halvt nordlending, - noe som gjør meg til noe sånt som 75% nordlending. Til tross for at jeg er født og oppvokst i Nord-Trøndelag. Jeg har til og med bodd 14 år i Nordland, der Mannen min kommer fra. De siste 8 årene har vi bodd i Nord-Trøndelag, og jeg føler meg tross alt som trønder. 
Veien til Nordland er likevel kort, og sist uke passerte vi Nordlandsgrensa for et kort besøk hos Mannens familie.
På tur hjem med ferja tok vi bilder over Leka-fjorden, fra Nordland mot Nord-Trøndelag. Tror det må bli et passende bilde som representerer meg godt i hvert fall.

Og om noen skulle være i tvil; Leka ligger i Nord-Trøndelag og er nok best kjent for Ørnerovet, og for den spesielle geologien på øya. Du kan lese mer om øya her.


Flere fylkesbilder finner du hos Helene.

søndag 2. september 2012

Fototriss del 187: Blad

VECKANS TEMA...
... är BLAD. Det finns flera olika betydelser av ordet blad och tolkningen är fri som vanligt. Trissa på!


Denne uka velger jeg en tradisjonell løsning på temaordet "Blad", med en sommerlig vri...

Sommerregn på trekløver.

Or - med gjest

Til slutt lønnefrø med bladtynne vinger


Flere blad finner du hos